'Loppersum moet gasvrij worden'

Loppersum in de toekomst gasvrij. Dat is het doel van wethouder Bé Schollema. Als het aan hem ligt, zijn alle huizen binnen twee jaar aangesloten bij energiecoöperaties die stroom opwekken via wind of zon zodat het gebruik van gas overbodig wordt.
Loppersum voorop
Schollema: 'Als wij al niet voorop willen lopen bij het oplossen van het probleem, waarom zou men dat dan in de rest van het land wel willen? Dus ik vind dat wij het goede voorbeeld moeten geven bij de reductie van het gasgebruik in Nederland.'

Schollema pleit uiteindelijk voor een gasloze provincie: 'We moeten er echt naartoe dat we van het gas af gaan. We merken te vaak de gevolgen van de gaswinning in het gebied en dat kan en moet anders.'

Verder kijken dan zonne-energie
Als voorbeeld noemt hij een initiatief in Loppersum zelf: een energiecoöperatie die meer doet dan het gezamenlijk opwekken van elektriciteit via zonnepanelen.

'Ze willen bijvoorbeeld ook energie opwekken met een windmolen en ze zijn bezig om te kijken wat ze gezamenlijk kunnen doen als het gaat om voedsel. Dus die coöperatie gaat al veel verder dan alleen energie. Nou, daar krijg ik dan weer energie van', aldus Schollema.

Informatieavond in Loppersum
Op dinsdag 22 november is er vanaf 19:30 uur een informatieavond van het Regionaal Informatiepunt Gaswinning in het gemeentehuis van Loppersum. Het gaat die avond over de toekomst van Groningen zonder gas.

Wethouder Schollema vertelt dan meer over de 'gasloze' initiatieven in de gemeente.
Meer over dit onderwerp:
LOPPERSUM
Deel dit artikel:

Recent nieuws