Dijkhoff grijpt in: 'Het liefst stuur je deze mensen terug, maar dat kan niet'

De vertrekpremie voor uitgeprocedeerde asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen wordt per direct geschrapt. Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) dinsdagmiddag bekendgemaakt.
Aanleiding voor de maatregel is het probleem met de zakkenrollende asielzoekers uit met name Marokko, die de stad Groningen de laatste weken teisteren. Burgemeester Peter den Oudsten luidde hierover dinsdagochtend de noodklok.

'Misbruik zat'

De stelende asielzoekers kunnen niet het land worden uitgezet, omdat zij worden beschermd door hun asielaanvraag. 'Ik ben het misbruik van de asielprocedure zat', zegt Dijkhoff tegen De Telegraaf.
'Wat je wil is dat deze mensen meteen worden teruggestuurd. Alleen kan dat niet, want je zit met internationale afspraken. Daarom schrappen we nu de vertrekpremie.' Het mogelijke financiële lokkertje aan het eind van de asielprocedure valt dus weg.

1950 euro

Die vertrekpremie kon oplopen tot 1950 euro, maar kon ook 200 euro bedragen. Volgens Dijkhoff werd er niet veel gebruik van gemaakt, maar trok de regeling wel asielzoekers aan.
De meeste asielzoekers uit Noord-Afrika maken geen kans op een verblijfsvergunning, omdat ze uit veilige landen komen.