Kamp: Grootste deel geld gaat wél naar gedupeerden

Wat minister Kamp van Economische Zaken betreft is er weinig twijfel. De verhouding tussen het geld dat naar schade-afhandeling gaat en administratiekosten ligt veel minder scheef dan wordt gesuggereerd.

Dat laat de VVD-bewinsdman in een brief aan de Tweede Kamer weten. Hij reageert op berichten dat negentig procent van de door de NAM uitgekeerde schadevergoeding opgaat aan adminstratiekosten. Dat leidde tot woedende reacties in Groningen.

'Niet zo ongunstig'
Volgens Kamp is de verhouding bij lange na niet zo ongunstig. Hij meldt het parlement dat geen tien, maar 68 procent van de compensatie wordt gebruikt voor schadeherstel. Dat bekent nog altijd wel dat éénderde van het geld aan indirecte kosten wordt uitgegeven.

Kleine schades
De minister geeft toe dat deze administratiekosten de laatste tijd toenemen. Hij verklaart dat uit de toename van het aantal kleine schades. 'De proceskosten nemen daarmee verhoudingsgewijs toe. Daarnaast is het denkbaar dat de recente toename van het aantal C-schade hierin een rol speelt,' schrijft hij.

Hij wijst er verder op dat gedupeerden ook bij kleine schades een contra-expertise kunnen aanvragen en naar de arbiter aardbevingsschade kunnen stappen. 'Deze procedure is altijd van toepassing. Voor deze mogelijkheden binnen de procedure bestaat breed draagvlak.'

Verbeteringen
Kamp kondigt wel verbeteringen aan op het gebied van de afwikkeling van kleine schades. Hij meldt dat Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders in zijn meerjarenprogramma met maatregelen komt op dat gebied. Eerder kondigde het Centrum Veilig Wonen (CVW) hetzelfde aan met als motto 'geen gezeur over elke scheur.'

Wat is er aan de hand?
In oktober berekende de Volkskrant dat maar liefst negentig procent van de schadevergoeding op gaat aan het betalen van inspecties, rapporten en experts. Het gemiddelde schadebedrag is 656 euro. Door de bijkomende kosten, kost een schadegeval de NAM gemiddeld 6090 euro. In totaal besteedde het bedrijf het laatste kwartaal 22,8 miljoen euro aan 3379 schadegevallen.


Lees ook:
- NAM herkent zich niet in kostenverdeling bij afhandeling bevingsschade
- NAM over verkeerde kostenverhouding: 'Ook in ons belang dat het beter gaat'
- 'De schadeafhandeling van de NAM is een loopgravenoorlog'
- Tien procent vergoeding gaat naar herstel bevingsschade
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok DEN HAAG
Deel dit artikel:

Recent nieuws