Politie zet camera's in tegen zakkenrollende asielzoekers

De politie gaat extra camera's inzetten tegen de zakkenrollende asielzoekers in de binnenstad van Groningen. Dat zegt burgemeester Peter den Oudsten.
Maximaal drie maanden
De zakkenrollers opereren in een gebied in de binnenstad waar de permanente camera's geen zicht op hebben. Daarom zijn er extra camera's nodig. Hoeveel is nog niet bekend.

De locaties worden nog besproken. 'Het moet natuurlijk ook technisch mogelijk zijn', zegt een politiewoordvoerder.

'We gaan alleen niet vertellen waar de camera's precies komen te hangen, maar ik kan wel zeggen dat het het uitgaanshart van het centrum komt wordt, zoals de Poelestraat/Peperstraat.'

De politie mag de tijdelijke camera's drie maanden lang inzetten. Als er langer camera's nodig zijn, dan kan de gemeente dat doen. Hier moet Den Oudsten wel toestemming voor vragen aan de gemeenteraad.

Folkingestraat
Den Oudsten heeft de raadsleden al laten weten dat hij gemeentelijke camera's wil inzetten voor een andere kwestie: de drugsoverlast in het gebied rondom de Folkingestraat. Die is van het A-kwartier naar dat gebied verschoven, nadat de prostitutie uit het A-kwartier is verbannen.

Na drie maanden moeten de politiecamera's weg uit de Folkingestraat en omgeving. Den Oudsten wil dan voor zeker een jaar gemeentecamera's ophangen. De raad moet daar nog over oordelen.

Pittige discussie
De inzet van camera's leidt elke keer tot pittige discussies in de gemeenteraad, onder meer over de balans tussen veiligheid en privacy.
Meer over dit onderwerp:
binnenstadgroningen Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws