Drie asielzoekers vrijgesproken van zakkenrollen; twee krijgen cel (update)

© RTV Noord / Nico Swart
Twee van de verdachte zakkenrollende asielzoekers zijn veroordeeld tot acht en vier weken cel. Drie andere verdachten zjin vrijgesproken.
De rechtbank heeft alle vijf verdachten vrijgesproken van diefstal in vereniging. Twee Marokkanen werden wel veroordeeld voor losse diefstallen.

'Gestolen pinpas'

Een 25-jarige Marokkaan die in het asielzoekerscentrum in Ter Apel zit, is tot acht weken cel veroordeeld. Hij heeft geprobeerd met een gestolen bankpas bier te kopen bij een avondwinkel in Groningen. Volgens politierechter Okko Jan Bosker heeft de man niet aannemelijk kunnen maken hoe hij aan de pinpas heeft kunnen komen.
'Hij draait daar vanaf het begin van zijn verhoor omheen. Een ander punt is dat bij het fouilleren nog een gestolen pas bij de verdachte is gevonden. Daar legt hij evenmin een geloofwaardige verklaring over af.'
De verdachte verklaarde dat hij de tweede pinpas een paar dagen eerder had gevonden in een discotheek. Dat vindt rechter Bosker vreemd. 'Die pas was toen nog helemaal niet gestolen.'

'U kunt snel rennen als u dronken bent'

De andere veroordeelde is een 21-jarige Marokkaan uit het azc van Delfzijl. Hij had een telefoon gestolen. De 21-jarige man gooide de telefoon weg toen hij op de vlucht sloeg voor de politie.
'U, zei dat u toen dronken was, maar u kunt aardig snel rennen als u gedronken hebt. Dat blijkt uit het feit dat de politie moeite had om u te pakken te krijgen', aldus de rechter. Tevens benoemt de rechter het feit dat de man in korte tijd tien keer is aangehouden. In het kluisje van de verdachte zijn spullen aangetroffen die van een woninginbraak komen.

'Grote kans dat ze terug moeten'

Volgens het Openbaar Ministerie was de zaak duidelijk en de officier van justitie eiste dan ook celstraffen variërend van zes tot twaalf weken.
'Alle vijf de verdachten geven aan dat ze hier zijn gekomen om een betere toekomst te creëren. De verdachten komen alle vijf uit een veilig land. De kans is dan ook zeer groot dat ze hier niet mogen blijven. Celstraf is daarom de enige logische straf, omdat de kans groot is dat ze niet meer in Nederland verblijven op het moment dat ze hun straf moeten uitzitten.'

Gebrekkig dossier

Toch hield het pleidooi van het Openbaar Ministerie geen stand. 'Wat opvalt, is dat het dossier aan alle kanten rammelt', zegt rechtbankverslaggever Peter Steinfort. 'De verdachten zijn binnen twee weken voorgeleid. Hierdoor was er geen tijd om getuigen te horen of beelden van bewakingscamera's op te vragen.'
Vanwege het gebrekkige dossier kon geen diefstal in gezamenlijkheid, of lidmaatschap van een criminele organisatie worden bewezen.
Het Openbaar Ministerie paste snelrecht toe, omdat de kans groot is dat het vijftal weer de fout ingaat. De rechter heeft het vijftal duidelijk gemaakt dat de kans dat ze in Nederland mogen blijven, klein is.