Marit Buze (14): 'De zorg is echt niets voor mij, geef mij maar techniek'

Ruim driehonderd basisschoolleerlingen in de Eemsdelta maken vrijdag en zaterdag kennis met techniek tijdens Technics4U op het Eemsdelta College in Delfzijl.
De manifestatie is speciaal voor kinderen uit groep 7 en 8. De dag moet vooral meisjes enthousiast maken voor een technische richting op de middelbare school.

Kennismaking

Verspreid over twee dagen gaan de kinderen op bezoek bij bedrijven in de regio en volgen een techniekles op het Eemsdelta College. Volgens teamleider vmbo-bovenbouw Marja Puttman-Van Geldern van de school is die kennismaking hard nodig.

Veel werk door de aardbevingen

'Er is veel werk in de technische sector en dat komt bijvoorbeeld door de aardbevingsproblematiek', zegt Puttman-Van Geldern.
'Veel van onze leerlingen stromen door naar de schildersopleiding of gaan door in de bouw. Het is leuk om te zien is dat er bij ons op school steeds meer meiden kiezen voor een technische route.'

Marit kiest techniek

Voor de veertienjarige Marit Buze (derde klas vmbo-techniek) was het eigenlijk meteen duidelijk, ze wilde per se de technische kant op. Want de richtingen zorg of economie zijn niets voor haar.

'Mooi om iets te maken met mijn handen'

'Ik vind het gewoon mooi om iets te maken met mijn handen zoals een fietskistje van hout. Ik wil later ook iets gaan doen met houtbewerking. Het werken met de machines vind ik ook tof. Mijn beste vriendin zit bij mij in de klas dus dat maakt het extra leuk', lacht de tiener.

Meer meiden de techniek in

Marit hoopt dat er meer meiden –net als zij- gewoon kiezen voor een technische opleiding: 'En als je twijfelt, je kunt altijd nog iets anders doen na de middelbare school. Ik heb er tot nu nog geen moment spijt van gehad.'