'Cultuurcluster´Ebbingekwartier gaat door

De vorming van een cultuurcluster op het Ebbingekwartier in de stad Groningen is haalbaar. Burgemeester en wethouders zetten de plannen door.
In het nieuwe pand aan de Bloemsingel en de Kolendrift krijgen de organisaties Het Houten Huis, Club Guy & Roni en de Noordelingen een plek. Het pand komt naast de Machinefabriek, waar het Noord Nederlands Toneel zit.

Huurkosten voor de gemeente
De kosten bedragen meer dan vier miljoen euro. Daarnaast moet de gemeente de extra huurlasten die ontstaan op zich nemen. Dit is ieder jaar 125.000 euro.

Wethouder Paul de Rook: 'We willen niet de fout maken die veel gemeenten maken, door een nieuw pand neer te zetten en vervolgens de culturele instellingen failliet te zien gaan door hoge huren.'

Sloop aan de Bloemsingel
Voor de nieuwbouw moet een oude villa aan de Bloemsingel worden gesloopt. Een tweede villa kan blijven staan. In beide gebouwen wonen Stadjers die via anti-leegstandsorganistie Carex tijdelijk huren. Een tijdelijk gebouw van de RUG gaat tegen de vlakte en een monumentaal huizenblok blijft staan.

Imbuls voor het gebied
Door het samenbrengen van de instellingen op deze plek zouden Stadjers op laagdrempelige manier met cultuur in aanraking kunnen komen. Ook zou het een impuls zijn voor het gebied en lost het de huisvestingsproblemen van de instellingen op.

De gemeente schrijft voor het ontwerp van het gebouw een prijsvraag uit voor architecten. Het pand moet begin 2019 klaar zijn.

Lees ook:
- Begroting stad: meer investeringen, geen extra bezuinigingen
- Drie cultuurinstellingen krijgen plek op 'culturele zone' Ebbingekwartier
Meer over dit onderwerp:
binnenstadgroningen Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws