Gaan culturele instellingen in Stad ooit samenwerken?

© Jos Schuurman/FPS
Partijen in de Groninger gemeenteraad zetten vraagtekens bij de zogenoemde cultuurpijlers. Dit zijn instellingen die structureel extra geld krijgen. Daarmee moeten ze onder meer zorgen voor samenwerking met kleinere instellingen.
De cultuurpijlers zijn het Groninger Museum, het Noord Nederlands Orkest, Eurosonic Noorderslag, Club Guy & Roni, het Noord Nederlands Toneel, SLAG, Het Houten Huis en Noorderzon.

Hoorzitting

Volgens ondermeer SP, Student en Stad, ChristenUnie, Honderd procent Groningen en Partij voor de Dieren is het onduidelijk wat de instellingen gaan doen om samenwerking van de grond te krijgen. De VVD zou ook graag praktische samenwerking zien. Uit een hoorzitting vorige week bleek dat instellingen het zelf ook nog niet allemaal goed weten.

Betere plannen

Wethouder Paul de Rook deelt de mening dat de cultuurpijlers nog met betere plannen moeten komen. 'Niet alle plannen van cultuurpijlers zijn al helemaal voldragen. Daar moeten we nog aan werken. In februari weten we meer.'

Moeilijk verteerbaar

Het Grand Theatre en het GRID Grafisch Museum blijven de gemoederen bezig houden. Beide instellingen krijgen minder subsidie dan gevraagd. Er zijn fracties die dit moeilijk verteerbaar vinden, maar geen enkele partij heeft een pot met geld klaarstaan.
Ook Urban House, het Noordpoolorkest en Prime kunnen rekenen op sympathie. Maar het is zeer de vraag of de raad ook echt geld eist.

Incidentele subsidies

Wethouder Paul de Rook laat weten dat er inderdaad geen structureel geld meer over is. Wel kunnen organisaties nog voor incidentele subsidies aanvragen indienen.