Verkrachter Herbert R. zit in Duitsland

Herbert R., de man die is veroordeeld voor het verkrachten van een meisje uit Tweede Exloërmond bij Musselkanaal, is gevonden in Duitsland.
Dat bleek donderdag tijdens een zitting bij de rechtbank in Assen, schrijft RTV Drenthe. De 63-jarige man, die oorspronkelijk uit Duitsland komt, verdween in juli ongeveer vijf dagen nadat hij was verhuisd naar een instelling voor begeleid wonen in Enschede.

Maandenlange zoektocht
Omdat hij zijn sigaretten en telefoon had laten liggen, dacht de politie eerst dat hem iets was overkomen. Politie en justitie hebben de afgelopen maanden wel naar hem gezocht. Waar in Duitsland hij gevonden is, is niet duidelijk.

Herbert R. heeft tweederde van de opgelegde straf van 11,5 jaar uitgezeten. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat hij het laatste deel ook gaat uitzitten. Daarover ging donderdagmiddag de rechtszaak. Maar door een juridische fout van het OM wordt de zaak pas volgend maand besproken.

Naar Nederland?
Vanwege zijn verdwijning heeft de rechtbank R. in september al tot een jaar extra gevangenisstraf veroordeeld. Ze legde de rechtbank die straf op omdat de Duitser tegen de regels de instelling in Enschede heeft verlaten.

Waarom het OM nu wil dat de Duitser nog langer achter de tralies verdwijnt, is niet duidelijk. Een woordvoerster liet eerder deze week wel weten dat hij geen nieuw misdrijf heeft gepleegd.

Vraag is of het lukt
De grote vraag is of het het OM lukt de Duitser naar Nederland te krijgen. 'Duitsland levert wel onderdanen uit als ze hier zijn veroordeeld en nog een straf moeten uitzitten', aldus het Openbaar Ministerie.

De vraag is of dat in dit geval ook geldt, omdat de man de straf voor de verkrachting al voor tweederde heeft uitgezeten.

Verkrachting in 2007
Herbert R. werd op 4 oktober 2007 opgepakt in de buurt van Exloo. Daar trok hij eerder die middag een 14-jarig meisje van haar fiets en in zijn auto. In de buurt van Musselkanaal verkrachtte hij haar.

Het meisje trok de aandacht van passanten door hard te gillen en op ramen van de auto te bonken.

De zaak kwam hard aan in de omgeving, omdat amper een jaar eerder de 12-jarige Suzanne Wisman uit Tweede Exloërmond was verkracht en vermoord. Het 14-jarige meisje was een vriendin van haar.

Lees ook:
- Uit kliniek verdwenen verkrachter Herbert R. is terecht
- Twaalf jaar cel voor verkrachting meisje Tweede Exloërmond
- Tien jaar cel voor ontvoering en verkrachting
- Eis: tien jaar cel wegens verkrachting 14-jarig meisje
- Meisje uit Tweede Exloërmond ontvoerd en verkracht
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws