Werkplein Ability stuurt per ongeluk ruim 1.700 jaaropgaven naar cliënt

© Ability
Door een fout van Werkplein Ability zijn de jaaropgaven van 1.712 cliënten per ongeluk bij een andere cliënt terechtgekomen. Dat blijkt uit een brief die Ability naar alle cliënten heeft gestuurd.
Een cliënt verzocht Ability haar jaaropgaven van de afgelopen twee jaar op te sturen, maar ze kreeg er opeens 1.712, waar die van haar niet tussen zat.

Goed gehandeld

Volgens Ernst Ottens, manager bij het Werkplein, heeft de ontvangster goed gehandeld: 'Ze heeft ons direct gebeld dat ze een verkeerde mail heeft ontvangen. Ze heeft het verwijderd en niet ingezien. Daar vertrouwen wij haar op.'
Daarom denkt Ottens niet dat de fout ernstige gevolgen heeft, want hij realiseert zich dat op een jaaropgave ook gegevens als huisadres, geboortedatum en BSN-nummer staan.

Identiteitsfraude

Met die combinatie van gegevens kunnen kwaadwillenden identiteitsfraude plegen, zoals het aanvragen van een telefoonabonnement op een andere naam of een bank bellen en gegevens opvragen zoals het bankrekeningnummer van iemand anders.
Ability heeft de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond over het datalek geïnformeerd. Ook zijn de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens ingelicht in verband met de Meldplicht Datalekken.