Berging van ontspoorde trein in volle gang

De berging van de ontspoorde trein in Winsum gaat zaterdag onverminderd verder. Twee van de treinstellen zijn inmiddels op diepladers naar Zuidbroek gebracht. De bergingswerkzaamheden zijn rond twee uur begonnen in de nacht van vrijdag op zaterdag.
Stalen platen

Zo'n bergingsactie vergt nogal wat voorbereiding. Om kranen van deze grootte op de juiste plek te krijgen, moest een tijdelijke weg worden aangelegd. Over het drassige land liggen nu stalen platen over een lengte van 150 meter.

Total loss

Ook als de treindelen op de diepladers staan, kunnen ze nog niet zo maar de weg op, de operatie moet zorgvuldig begeleid worden. Naar verwachting duurt het nog tot het eind van de middag of het begin van de avond voor ook het derde treindeel is afgevoerd. Zoals het nu lijkt, is de trein total loss.

Persoonlijke bezittingen

Ook Arriva is ter plaatse. Medewerkers van de vervoerder registreren de persoonlijke bezittingen die passagiers in de trein hebben moeten achterlaten. Volgens Arriva verloopt de berging voorspoedig.

Voorzichtige prognose

Vanwege de bergingswerkzaamheden ligt het treinverkeer tussen Groningen en Winsum het hele weekend nog stil. Reizigers worden met bussen vervoerd. Arriva hoopt dat het treinverkeer maandag weer volgens dienstregeling verloopt, maar benadrukt dat dit een 'voorzichtige prognose' is.
Het vervangend vervoer dat Arriva inzette verliep in eerste instantie niet helemaal naar wens. Omdat de weg was afgesloten moesten de vervangende bussen een stuk omrijden, waardoor ze vertraging opliepen. De N361 is inmiddels vrijgegeven.
Lees ook: