Actie om Liesbeth van Tongeren weer in Tweede Kamer te krijgen

© GroenLinks / Bob Bronshoff
Het ontbreken van de politica Liesbeth van Tongeren op de nieuwe Tweede Kamer-kieslijst van GroenLinks, zet kwaad bloed bij collega-politici en aardbevingsactivisten. Zij voeren actie op sociale media.
Van Tongeren bijt zich vast in het aardbevingsdossier namens de partij en wordt geroemd om haar dossierkennis en kritische houding naar de relatie tussen de NAM en de staat.
Toch komt ze niet meer voor op de nieuwe lijst onder lijsttrekker Jesse Klaver. Een woordvoerder van GroenLinks gaf vrijdag aan dat ze niet meer op de lijst staat omdat de kandidatencommissie 'het tijd vond voor nieuwe gezichten'.

Actie op sociale media

Op Twitter en Facebook maken personen duidelijk dat ze Van Tongeren weer verkiesbaar willen hebben bij de verkiezingen in maart volgend jaar. Onder andere Antje Diertens, zelf Tweede Kamer-kandidaat bij D66, is verbaasd over over het ontbreken van Van Tongeren.

Ook de Rotterdamse hoogleraar Duurzaamheid & Transities Jan Rotmans kijkt op van de zet:

Onder de hashtags #groendoen en #proliesbeth laten onder andere aardbevingsactivisiten Annemarie Heite en Nettie Klompsma weten dat ze Van Tongeren terug willen op de lijst.Te druk om te reageren

Liesbeth van Tongeren heeft zelf nog niet gereageerd op de actie en tweets voor haar behoud op de kieslijst. Ze heeft het nu te druk om te reageren, meldt ze RTV Noord. GroenLinks in de provincie heeft het passeren van Van Tongeren dinsdag op de agenda staan.