Spoeddebat over mislukken overleg bed-bad-brood

© Archief RTV Noord
De Groninger gemeenteraad houdt woensdagmiddag een spoeddebat over het mislukken van het overleg over de bed-, bad- en broodvoorzieningen voor uitgeprocedeerde asielzoekers. D66, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks hebben om het debat gevraagd.
Staatssecretaris Dijkhoff (VVD) wilde toestemming geven om op acht plaatsen - waaronder Groningen en Ter Apel - een 'sobere' opvang in te richten voor uitgeprocedeerde asielzoekers, mits de gemeenten dan zouden afzien van eigen opvang.

Geen geld

Dat wilden de gemeenten niet beloven, waarop het overleg maandag klapte. Zij krijgen hierdoor geen geld meer van het Rijk voor de opvang van asielzoekers zonder papieren.
De fracties van D66, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks in de Groninger gemeenteraad zijn hier zeer verontrust over.

Wat zijn consequenties?

Ze willen van wethouder Schroor weten hoe het heeft kunnen gebeuren dat er geen akkoord bereikt is en wat de consequenties hiervan zijn voor de huidige gebruikers. Ze hameren erop dat de gebruikers van de bed-bad-broodvoorziening in elk geval niet op straat mogen belanden.

Nieuw overleg

Dijkhoff zei maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur dat hij bereid is tot nieuw overleg op het moment dat gemeenten zouden zeggen, 'over een tijdje of wanneer dan ook', dat ze wel de deur naar die nieuwe gemeenschappelijke voorzieningen willen openzetten als die alternatieve deur dichtgaat. 'De wonderen zijn de wereld nog niet uit', aldus de bewindsman.

Lees ook: