Instellingen

Sporten in rooklucht? Het kan in De Kalkwijck in Hoogezand

Directeur Ronald Westers voor de installatie.
Directeur Ronald Westers voor de installatie. © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
In sportcentrum De Kalkwijck in Hoogezand wordt duurzaam gestookt door middel van een nieuw aangelegd warmtenet met pelletkachels. Maar dat heeft niet alleen maar voordelen, want door een foutje stinkt het hele sportcentrum naar rook.
Oorzaak is de buis waar de rook van de kachel uit komt. Die zit vlakbij het ventilatiekanaal van het sportcentrum. Buitenlucht vermengd met rook wordt daardoor het centrum binnen gezogen en daar verder verspreid.

'Moet ingeregeld worden'

Interim-directeur Ronald Westers baalt van de stankoverlast, maar denkt dat het opgelost kan worden: 'Het is een nieuwe installatie en dat moet ingeregeld worden. Dat gaat in goed overleg met Waterbedrijf Groningen Duurzaam, dat het warnmtenet heeft ontwikkeld.'
'Mogelijk moeten we op een andere brandstof gaan stoken, zoals een andere soort pellets . Of we moeten de aanzuigrichting van de ventilatiekasten bijstellen', geeft Westers aan.

Openhaard

'Een beetje een open openhaardgeur', beschrijft een vaste ochtendzwemster de geur. 'Gisteren rook ik het heel erg. Dit moet niet elke dag zo zijn.'
'Maar voor mij geen reden om voorlopig weg te blijven', zegt een mannelijke zwemcollega. 'Pas als mij de tranen in de ogen staan misschien', lacht hij.

Binnen én buiten

Niet alleen in het sportcentrum ervaart men de stankoverlast. Ook omwonenden hebben last van de rook.