'Elf aardbevingen in gemeente Groningen toegekend aan dorpen erbuiten'

Epicentra van aardbevingen die aan veelal Garmerwolde zijn toegekend
Epicentra van aardbevingen die aan veelal Garmerwolde zijn toegekend © AardbevingNL/ Google Maps
De stad Groningen is veel vaker getroffen door een aardbeving dan het KNMI laat lijken. Dat zegt AardbevingNL. De site stelt dat aardbevingen met het epicentrum in de stad vaak worden toegekend aan Garmerwolde, Engelbert of Middelbert.
Het gaat om elf aardbevingen vanaf april 2000 tot en met september dit jaar.
De KNMI heeft een geautomatiseerde methode om aardbevingen toe te schrijven aan de dichtstbijzijnde dorpskern. Omdat aardbevingen in de stadswijken Lewenborg en de Oosterpoortwijk dichterbij de dorpskernen van Garmerwolde, Middelbert en Engelbert liggen dan het centrum van Groningen, worden bevingen aan de dorpen toegekend.
'Ook al was het epicentrum binnen de gemeentegrens van Groningen', stelt Martijn Rodenboog van AardbevingNL.

In Duitsland en België eerlijker beeld

Volgens hem is het scheve beeld van de KNMI te voorkomen als een Amerikaanse meetmethode wordt gehanteerd. Het Amerikaanse USGS kent aardbevingen alleen toe aan dorpskernen met 1000 of meer inwoners. 'Ook bij de methodes die Duitsland en België hanteren, zouden deze bevingen aan de stad Groningen zijn toegekend.'

Achteraf aanpassen?

Eerder gaf Läslo Evers van het KNMI aan RTV Noord door dat het KNMI niet veel kan doen aan de plaatsbepalingen van de aardbevingen. Rodenboog: 'Het achteraf aanpassen van een plaatsnaam behoort tot de mogelijkheden van de KNMI. Vragen om de elf bevingen alsnog toe te kennen aan de stad Groningen bleven onbeantwoord.'
Het verbaast Rodenboog dat iedereen blind uitgaat van KNMI's data die volgens hem dus niet altijd accuraat is. 'Burgemeester Peter den Oudsten zei in een raadsvergadering in februari 2015 dat de stad Groningen nog maar één beving heeft meegemaakt.' Dat moeten er volgens hem dus twaalf zijn.