Aandeelhouders willen miljoenensteun Groningen Airport Eelde

© FPS/Jos Schuurman
Groningen Airport Eelde mag rekenen op een forse financiële investering van miljoenen euro's die nodig is voor doorgroeien. Alle aandeelhouders, de provincies Groningen en Drenthe en gemeenten Groningen, Tynaarlo en Assen, doen mee.
Drie scenario's

De instanties moesten afgelopen periode kiezen tussen drie scenario's die deskundigen voor het vliegveld hebben geschetst vanwege het verlies dat Eelde lijdt.
Het groeiscenario dat beschrijft dat Eelde 'de poort van het Noorden' moet worden, kon op steun rekenen van onder andere de Groningse gemeenteraad en de Drentse staten. De Provinciale Staten van Groningen toonde bedenkingen.

Verdeling van de investering

Komend voorjaar wordt gekeken hoeveel de investeringen in het vliegveld gaan kosten. De onderverdeling is nog niet bekend. Op dit moment zijn provincie Groningen en provincie Drenthe voor 30 procent aandeelhouder van Airport Eelde. De gemeente Groningen is dat voor 26 procent, Assen 10 procent en Tynaarlo 4 procent. Dat zegt alleen nog niks over de verdere kostenverdeling.

Samen met bedrijven

De aandeelhouders gaan verder op zoek naar andere partijen die een bijdrage willen leveren, zoals het bedrijfsleven in het Noorden. 'De financiering moet grotendeels van buiten komen. Dat betekent dat het bedrijfsleven een stevige duit in het zakje moet doen', zegt EZ-wethouder Joost van Keulen van Groningen.

Doorgroeien

In het begin van deze maand spraken ook zo'n 2600 personen via internet hun voorkeur uit over de toekomst van Airport Eelde. Daarvan vindt 86 procent dat Eelde een volwaardig vliegveld moet worden. Slechts 14 procent ziet een vliegveld met vakantievluchten of alleen recreatievluchten een beter idee.
Aanleiding voor het onderzoek naar de toekomst van Groningen Aiport Eelde zijn de slechte financiële resultaten. Al jaren draait het vliegveld met verlies. Een miljoeneninjectie moet het tij kunnen keren.

Ondernemersnetwerk

Airport Eelde staat onder andere voor de uitdaging om meer zakelijke reizigers aan te trekken. Daar wil het ondernemersnetwerk GRQ, bestaande uit zo'n honderd noordelijke ondernemers, zich hard voor maken. De ondernemers buigen zich in januari over de vraag hoe de marketing van het vliegveld beter kan.

Aantekening

Wethouder Mattias Gijsbertsen heeft tegen het groeiscenario van Airport Eelde gestemd. 'Ik wil eenmalig aangeven dat ik twijfels heb of het vliegveld op de lange termijn kan voortbestaan', zegt hij tegen het Dagblad van het Noorden.