Rijden er straks treinen zonder machinist in onze provincie?

De provincie wil experimenteren met zelfstandig rijdende treinen zonder machinist. Dat heeft Groningen aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur laten weten.
Verder komen er ook experimenten met zelfrijdende auto's en bussen die passagiers van deur tot deur vervoeren. Het moet de leefbaarheid en bereikbaarheid op het platteland in stand houden.

Treinongeluk
De plannen zouden eigenlijk vrijdag op een congres over de toekomst van het openbaar vervoer in Noord- en Oost-Nederland worden gepresenteerd. Dat congres werd afgebroken vanwege het treinongeluk bij Winsum.


Tot 2040 blijft de bevolking op het platteland krimpen, terwijl de steden juist groeien. Noord- en Oost-Nederland houden er rekening mee dat 30 procent van de plattelandsbevolking in de toekomst ouder zal zijn dan 65 jaar.

Ouderen houden van auto's
Noord-Nederland leent zich volgens Groningen beter voor dit soort pilots dan de Randstad omdat de snelwegen er minder druk zijn. Ook kan het noorden sneller bussen inzetten als er een trein uitvalt. Noord-Nederland wil daarom een 'living lab' zijn voor vervoersinnovatie.

Oudere mensen zijn moeilijk uit de auto te krijgen, zeggen de vervoerders. Daarom is het aantrekkelijk om op het platteland flink te investeren in mogelijkheden om mensen thuis op te halen en te brengen waar ze moeten zijn. In de steden zal het gebruik van fiets en openbaar vervoer juist stijgen.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws