Varkens vallen aan. Ha lekker! Berenklauw!

De dertien Duroc-varkens die Wilem Hempen uit zijn trailer laat moeten even wennen aan de nieuwe omgeving, maar dan vallen ze aan. Ha lekker! Berenklauw!
Brandwonden

Varkenshouder Hempen uit Valthermond is door de gemeente Borger-Odoorn ingehuurd in de strijd tegen de steeds verder oprukkende berenklauw. Dit onkruid overwoekert andere planten en is bovendien gevaarlijk voor de mens: bij aanraking kunnen brandwonden ontstaan.

Struikgewas

In open gebieden kan de berenklauw nog wel bestreden worden, als er maar vaak genoeg wordt gemaaid. Maar is struikgewas of in het bos wordt het een stuk lastiger.
Zo tiert de plant welig in een strook struikgewas langs de doorgaande weg tussen Valthermond en Valthe. Maaimachines kunnen daar niet komen.

Wroeten

Daar komen de varkens uitstekend van pas. Ze eten de plant op en ook de wortels en de zaadknoppen verdwijnen in hun maag, een zeer effectieve bestrijdingmethode. 'Ze vinden het heerlijk', zegt Hempen. 'Lekker wroeten in de grond'. De varkens lopen niet weg omdat er schrikdraad is gespannen. En er is een schuilhok voor als het erg slecht weer is.

Win-win

Het mes snijdt op deze manier aan twee kanten: de varkens hebben gratis voer en de gemeente wordt verlost van het woekerende onkruid. En natuurlijk krijgt Hempen een vergoeding.

Proef

Het gaat voorlopig om een proef van een half jaar. Mogelijk worden de varkens daarna ook elders in de gemeente ingezet.