Primeur: Ter Apel krijgt een kabelbaan

De eerste handbediende kabelbaan van Nederland komt in Ter Apel. Althans, als de gemeenteraad van Vlagtwedde hiermee akkoord gaat.
De kabelbaan moet mensen over het Ruiten A kanaal zuidoostelijk van Ter Apel brengen. Daar liggen stukken bos die van elkaar gescheiden zijn door het kanaal.

Geen pont, geen brug

Al eerder was er bij de raad, het college en de ambtenaren van Vlagtwedde de wens om daar een oversteek te maken voor wandelaars. Een pont of een brug als idee passeerden al eens de revue, maar een kabelbaan is nieuw.

Durf tonen

Gemeenteambtenaar Henk Holstein presenteerde dinsdagavond een uitgewerkt plan voor de kabelbaan aan de gemeenteraad. 'We moeten als gemeente Vlagtwedde laten zien dat we dat durven', zei hij voor een zeer geïnteresseerde raad.

Financiering is al rond

De financiering heeft Holstein dan ook rond. De provincie betaalt de helft van de benodigde 215.000 euro. Verder komt er bijna een halve ton uit het Europese Leader programma. 'De provincie en ambtenaren van Leader waren laaiend enthousiast', vertelt Holstein. 'Dat enthousiasme was ook de reden dat we er zoveel subsidie voor krijgen'.
Wat Holstein voor ogen staat is een gondel voor twee personen die met handkracht bediend kan worden. Het model is geïnspireerd op een coupé van de stoomtram 'Ol Graitje' die er vroeger reed. Vanaf elke oever kan de gondel worden bediend. En van binnenuit, zodat ook in je eentje kan oversteken.

Gratis oversteek

'Vanzelfsprekend is het gebruik van de kabelaan gratis. Het kost alleen spierkracht. Het gebruik is dus duurzaam. We hopen dat mensen het leuk vinden', aldus Holstein. Als de raad akkoord gaat verwacht hij dat de kabelbaan aan het eind van de zomer volgend jaar de eerste oversteek kan maken.