Merckt wordt nieuwe hoekpand Grote Markt

De Merckt van ontwikkelaar Mensenborgh is de publieksfavoriet en vakjury-winnaar geworden bij de verkiezing van het nieuwe hoekpand aan de oostwand van de Grote Markt. Het ontwerp met dakterras kreeg verreweg de meeste stemmen. Ook de jury stemde voor het ontwerp.
In totaal stemden zo'n 21.000 stadjers en Groningers. Dat kon vanaf het Let's Gro-festival op vrijdag 11 november tot maandag 20 november. Merckt was de overtuigende winnaar en kreeg bijna 15.000 stemmen.

Voedselstandjes en dakterras
Op de begane grond van de Merckt vallen de grote glazen panelen met daarop bogen op. Ze moeten ruimte bieden voor een eetruimte met een La Place-achtige opzet. Daarboven bevinden zich woningen; op het dak komt volgens het concept een cocktailbar met dakterras.

Afbeelding

De jury prijst het ontwerp om zijn duurzaamheid en energie, maar ook om de 'rijkheid en detaillering' van het gebouw.

Andere stemmen
Het concept Groenn van NESK werd tweede in de publieksstemming met bijna 5000 stemmen. Bijval kreeg het ontwerp vanwege het 'verticale groen' op de zijkant van de woningen. Afgelopen vrijdag deed NESK nog een extra poging het publiek te verleiden door een FC Groningen-logo op het dak te plaatsen van het concept.

Afbeelding

Het concept Oosterling van de combinatie PME/Vastgoud werd derde met net geen 900 stemmen. In dat concept is onderin ruimte voor winkels en daarboven woonruimte.

Afbeelding

Jurering
Niet alleen de publieksprijs ging naar Merckt; ook de vakjury koos voor het ontwerp op basis van de volgende puntverdeling:

- Architectuur: publiek 25 punten
- Architectuur: vakjury 25 punten
- Programma: vakjury 20 punten
- Planning en bouwlogistiek: vakjury 20 punten
- Duurzaamheid: vakjury 10 punten

De vakjury had de opdracht om te stemmen naar het beeld dat architect Thomas Müller voor de oostwand heeft geschetst. Müller tekende ook de drie schetsen van het hotel dat tussen het hoekpand en het Vindicat-pand in komt te staan.

Tussentijdse peiling bij RTV Noord
Behalve de bindende publieksstemming georganiseerd door de gemeente, hielden we bij RTV Noord op Facebook begin november ook een populariteitspoll. Ook daarin bleek Merckt van Mensenborgh de grote favoriet met 1700 stemmen, tegenover 1100 voor Groenn van NESK en slechts 268 stemmen voor Oosterling van PME/Vastgoud.

Bouw begint in de zomervakantie
Het nieuwe ontwerp van het hoekpand vervangt het huidige pand dat voor het evenement Let's Gro onverwachts roze werd geverfd. Het roze gebouw blijft nog tot april staan. Daarna gaat de sloophamer erin. Rond de zomervakantie start de bouw van de Merckt.

Lees ook:
- Peiling hoekpand Grote Markt: Mensenborgh is favoriet
- Hoe komt het hotel aan de oostwand van de Grote Markt eruit te zien?
- Likje roze verf voor hoekpand Grote Markt was legaal en kostte 10.000 euro
Meer over dit onderwerp:
binnenstadgroningen Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws