Scheepswerf Pattje wil door met nieuwe vergunning

© RTV Noord
Scheepswerf Pattje in Waterhuizen vraagt opnieuw een vergunning aan om de werf te kunnen voortzetten. De vergunning was geweigerd door de provincie, maar per 1 januari kan de werf die alsnog aanvragen bij de bij de gemeente Hoogezand-Sappemeer.
De werf kreeg geen vergunning omdat de geluidsnormen voortdurend werden overschreden. Dat kwam de werf ook op fikse boetes te staan. Het gaat om tonnen. Daartegen is eigenaar Bauke Adema van Pattje in beroep gegaan bij de Raad van State. De uitspraak kan nog maanden op zich laten wachten, maar met de vergunningaanvraag bij Hoogezand-Sappemeer heeft Adema weer een ijzer in het vuur.

Optimistisch

Adema is optimistisch over de vergunningaanvraag. Hij zegt te kunnen voldoen aan de geluidsnormen. 'We hebben mooie maatregelen in het verschiet', aldus Adema. 'Die we ook gaan uitvoeren'. Er komen extra hallen op de kade die geïsoleerd worden. "We voldoen dan dik aan de normen'.
De maatregelen kosten hem veel geld. Ook weer tonnen. Adema: 'we vinden het jammer hoe het afgelopen jaar is gegaan. Met het geld dat we de afgelopen zeven jaar hebben besteed aan juristen en aan adviseurs, hadden we de maatregelen die we nu moeten nemen twee keer kunnen betalen'.

Zwaard van Damocles

De boetes van de provincie hangen hem echter nog als een zwaard van Damocles boven het hoofd. Hij gaat er van uit dat de procedure bij de Raad van State een voor hem gunstige afloop heeft. 'Onze advocaat is er erg positief over'. Maar als hij de boetes toch moet betalen zegt Adema het wel 'even heel moeilijk te krijgen'.
In de Groninger Staten namen VVD, PVV en Groninger Belang het voor hem op. VVD-Statenlid Nico Bakker wil dat de provincie de boetes niet alsnog int met het risico dat de werf failliet gaat. 'Dat je een deel invordert, daar kunnen we het wel mee eens zijn. Maar het voortbestaan van Pattje mag daar niet van afhangen',aldus Bakker.

'Wie zijn billen brandt....'

Gedeputeerde Nienke Homan toonde zich echter weinig soepel. 'Er zijn meer bedrijven die boetes krijgen. Als wij een uitzondering maken scheppen we een precedent. In dit geval denk ik dat als je de wet overtreedt geldt: wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten'.
Adema moet intussen ook de orderportefeuille weer op de rails krijgen. 'Dat zag er heel goed uit, maar door alle commotie over de weigering van de provincie om een vergunning te verlenen, hebben een heleboel klanten hun orders opgeschort. We hopen dat die klanten straks terugkomen'.