'Google met smeergeld naar Eemshaven gehaald'

Justitie vervolgt voormalig vastgoedtycoon Rudy Stroink voor het omkopen van een directeur van het Amerikaanse technologiebedrijf Google. Het Financieele Dagblad schrijft dat Stroink 1,7 miljoen euro heeft betaald om een datacenter van Google naar de Eemshaven te halen.
Stroink zou met zijn bedrijf de TCN Groep het geld hebben betaald aan een directeur van Google. De TCN Groep ging in 2012 vrijwel in zijn geheel failliet. Stroink stond toen al niet meer aan het roer. Hij deed eind 2010 statutair een stap terug.

Kleinere datacenter

De verdachte transacties zouden hebben plaatsgevonden tussen 2008 en 2010. Volgens Google hebben ze geen betrekking op het nieuwe datacenter, dat op 6 december wordt geopend. Het gaat om het kleinere datacenter in de Eemshaven, dat van TCN wordt gehuurd. Stroink moet maandag voor de rechtbank in Almelo verschijnen. Ook zijn vrouw is opgeroepen. Het echtpaar wordt verdacht van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Corruptie-affaire

Het Nederlandse strafrechtelijke corruptieonderzoek met de codenaam Delta merkt de Google-directeur, onderhandelaar Simon Tusha, ook aan als lid van deze criminele organisatie. Tusha was de verantwoordelijke onderhandelaar voor de wereldwijde locatiekeuze van nieuwe datacentra van Google.
Reactie van Google

Volgens een woordvoerder van Google is het concern de dupe van een misdrijf. Simon Tusha werkt sinds 2009 niet meer bij Google. De schriftelijke reactie van Google luidt: 'We are the victim of the crimes that will be charged, i.e., both Governments are rightly convinced that we did nothing wrong, and our former employee Tusha did (and to Google's detriment). We have been fully supportive of the government's investigation of this matter.'
'We started the conversations about the datacenter after Simon Tusha left. He was not involved. We own the land we are currently building a data center on.  TCN is not involved at all. TCN is the company owned by Stroink. That data center was built before we ever showed interest. We started leasing space at the TCN data center back in 2006. Then a couple years ago we bought a green field parcel of land, also in Eemshaven. That is the land we are building the datacenter on'.

'