Heel Nederland kan binnenkort 'aardbevinkje voelen'

Heel Nederland kan binnenkort voelen wat Groningers meemaken als er een aardbeving is. Volgende maand wordt in het Van Abbemuseum in Eindhoven het 'Intimate Earthquake Archive' geopend, waarin aardbevingen nagebootst worden.
Niet-natuurlijke aardbevingen
The Intimate Earthquake Archive is een interactieve installatie van beeldend kunstenaar Sissel Marie Tonn. Bezoekers kunnen in de installatie de aardbevingen ervaren die in Groningen plaatsvonden als gevolg van de gasboringen. Tonn heeft een archief aangelegd van de 'niet-natuurlijke' aardbevingen die geregistreerd zijn door het KNMI. Ze wil de mensen niet een grote hoeveelheid data voorschotelen, maar een aardbeving voelbaar maken.

Theodora Niemeijer prijs
De van oorsprong Deense Sissel Marie Tonn won met haar installatie in 2016 de Theodora Nemeijer prijs van de Stichting Niemeijer Fonds, voor beginnende vrouwelijk kunstenaars.

Samen met het Van Abbemuseum in Utrecht reikt de Stichting twee keer per jaar de prijs van 10.000 euro uit aan de vrouw met het beste projectvoorstel voor 'Het Oog', één van de ruimtes in het museum.

The Intimate Earthquake Archive wordt op 15 december geopend in het Van Abbe Museum in Eindhoven.
Meer over dit onderwerp:
EINDHOVEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws