Google ontkent smeergeld te hebben ontvangen

Google zegt dat er geen enkele relatie is tussen de steekpenningen die zijn betaald aan een directeur van het internetbedrijf en de komst van het datahotel naar de Eemshaven. Volgens een woordvoerder van het concern is Google de dupe van een misdrijf en voelt het zich slachoffer.
Volgens het Openbaar Ministerie zou Google 1,7 miljoen euro hebben ontvangen van Rudy Stroink, Nederlandse vastgoedman en eigenaar van het Groningse bedrijf
. Justitie vervolgt deze man voor het omkopen van Simon Tusha, een voormalige directeur van het Amerikaanse technologiebedrijf. Tusha was verantwoordelijk voor de locatiekeuze van internationale datacentra van Google. Dit speelde zich af tussen juli 2008 en maart 2010.

Almelo

In verband met deze kwestie dient er maandag voor de rechtbank in Almelo tegen Stroink en zijn vrouw. Zij worden verdacht van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie.
Volgens Google werd in de periode 2008 - 2010 nog niet gesproken over de bouw en komst van het nieuwe datacentre in de Eemshaven, die op 6 december gaat draaien en waar 600 miljoen euro in is geïnvesteerd. 'Er wordt ten onrechtre een link gemaakt met het nieuwe datacenter', zegt de woordvoerder van Google Benelux. Ze wijst er verder op dat Tusha in 2009 Google verliet.