Onderzoek: Ouderen vinden zoet en zout lekkerder dan jongeren

© RTV Noord
Ouderen beleven verschillende smaken niet minder intens dan jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van neuropsychologe Heleen Hoogeveen verbonden aan het UMCG.
Hoogeveen ging na of de manier waarop hersenen van gezonde ouderen de smaken zoet, zuur, zout en bitter verwerken, anders is dan bij jongeren.

Smaakpapillen

Gebleken is dat in de hersengebieden die smaakinformatie van de smaakpapillen in de mond ontvangen, er geen verschillen zijn in activiteit tussen jongeren en ouderen. Dit betekent dat er geen verschil is in hoe intens een smaak wordt ervaren tussen gezonde jongeren en ouderen.

Gedragstest

Ook een gedragstest waarmee Hoogeveen deze smaaksensatie mat, leverde geen verschillen tussen jongeren en ouderen op. Dit is opmerkelijk omdat uit eerdere onderzoeken het tegenovergestelde werd beweerd.

Ouderen houden van zoet en zout

Volgens de neuropsychologe bleken er wel verschillen in waardering van smaak te zijn tussen ouderen en jongeren. Ouderen vonden zoete en zoute smaken lekkerder dan jongeren, in zure of bittere smaken was geen verschil.

Waardering van smaak

Volgens Hoogeveen blijkt hieruit duidelijk dat waardering van smaak van meer factoren afhankelijk is dan smaaksensatie alleen. Zij keek daarom naar de activiteit in hersengebieden die te maken hebben met geheugen en emotie. Ze vond dat ouderen in deze gebieden meer activiteit laten zien tijdens het proeven van verschillende smaken dan jongeren.

Promotie

Heleen Hoogeveen promoveert 30 november aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze deed het promotieonderzoek op het Neuro Imaging Centrum van de afdeling Neurowetenschappen in het UMCG. Hoogeveen zocht uit welke processen ten grondslag liggen aan de waardering van smaak door jongeren (18-30 jaar) en ouderen (60-72 jaar). Zij bestudeerde hierbij zowel de processen die een rol spelen bij het zien van voedingsproducten, als bij het proeven er van. Zij deed dit door met behulp van MRI en EEG de activiteiten in de hersenen te meten.