Gewelddadige en afpersende 'deurwaarder' bijna drie jaar de cel in

© Jos Schuurman/FPS
Een 36-jarige man uit Eerste Exloërmond heeft twee jaar en elf maanden gevangenisstraf gekregen. Daarnaast is hij veroordeeld tot tbs met voorwaarden.
Deurwaarder

De man trad als 'deurwaarder' hardhandig op tegen mensen die bij hem in het krijt stonden. Verschillende wanbetalers uit Stadskanaal werden bedreigd of mishandeld door hem en zijn handlangers. Van één gewond slachtoffer werd een foto gemaakt om anderen mee af te persen.

Lagere straf

Ook stal de man meubels, apparaten en andere spullen uit bedrijfspanden. Hij werd verdacht van twaalf geweldsdelicten, maar uiteindelijk zag de rechtbank voor negen feiten voldoende bewijs. Daardoor viel de straf lager uit dan de geëiste 3,5 jaar celstraf.

Psychopatisch

In maart werd de Drent naar het Pieter Baan Centrum gestuurd voor onderzoek naar zijn geestesgesteldheid. Volgens deskundigen heeft hij chronische ptss en vertoont hij psychopathische trekken. De rechtbank acht hem verminderd toerekeningsvatbaar.

Nog een kans

De officier van justitie eiste tbs met dwangverpleging, maar de rechtbank wil hem, in navolging van het reclasseringsadvies, nog een kans geven door hem niet op te laten nemen in een kliniek.

Lees ook: