Alsnog extra geld voor regionale omroepen

Komend jaar komt er toch extra geld voor de regionale omroepen. Regeringspartijen PvdA en VVD willen een fonds van 17 miljoen euro, waardoor omroepen in staat worden gesteld de eerder opgelegde rijksbezuinigingen beter op te vangen.
Samenwerken

Omroepen die aanspraak willen maken op extra geld, moeten wél samenwerken, bijvoorbeeld met andere regionale omroepen. Dat kan op het gebied van inkoop of door het voeren van een gezamenlijke salarisadministratie. Door samenwerking blijft er meer geld over voor programma's, zo stellen de regeringspartijen.
Het geld kan ook gebruikt worden voor journalistieke samenwerking, bijvoorbeeld met een regionale krant of het NOS-journaal. Het fonds wordt gecoördineerd door het overkoepelende orgaan van de omroepen, de Regionale Publieke Omroep (RPO) dat onlangs is opgericht.

Kamerdebat

Het Groningse PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer heeft zich actief ingezet voor het fonds: 'De regionale omroepen zijn enorm belangrijk voor het nieuws van dichtbij. Sommige omroepen, zoals RTV Noord, scoren ook nog eens heel erg goed. En die zouden dan moeten snijden in de programmering. Dat kan niet de bedoeling zijn.'
De regeringspartijen dienen hun voorstel maandag in tijdens een debat in de Tweede Kamer. Ze vragen staatssecretaris Dekker (VVD) om gezamenlijk met de omroepen te komen tot een uitwerking van het fonds.
VVD Kamerlid Ton Elias: 'We vinden onafhankelijke en pluriforme Regionale omroepen van groot belang. Om zo veel mogelijk van hun geld naar programma's te laten gaan en niet naar bureaucratie is het essentieel dat ze beter gaan samenwerken. Die samenwerking is niet zo snel op gang geko,en als gehoopt en daarom steunen we de overgang naar structurele samenwerking. De omroepen zijn nu wel echt aan zet.'

Bezuinigingen

De regionale omroepen worden al een aantal jaren geconfronteerd met een bezuinigingsplan van 17 miljoen euro. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de omroepen gezamenlijk tot een plan zouden komen. Besprekingen daarover liepen eerder dit jaar stuk. Hierdoor moeten omroepen ieder voor zich 11 procent op hun budget besparen.
Inmiddels zijn er hernieuwde gesprekken op het gebied van samenwerking. Zo maakten Omrop Fryslân, RTV Noord, RTV Drenthe en RTV Oost eerder deze week bekend gezamenlijk te willen optrekken op de niet-redactionele afdelingen, zoals techniek, P&O, financiën en commercie.

Lees ook: