'Kamp moet ingrijpen bij gaswinning onder Waddenzee vanwege de bodemdaling'

De Waddenvereniging wil dat minister Kamp zo snel mogelijk ingrijpt bij de winning van aardgas onder de Waddenzee. Dat moet omdat de bodemdaling tussen Ameland en de vaste wal veel sneller is gegaan dan voorspeld.

De onafhankelijke commissie die de gaswinning in de gaten houdt, constateert dat de bodem voor het tweede jaar op rij onverklaarbaar en fors gedaald is.

Vijf centimeter
Tussen Ameland en de kust was die daling afgelopen jaar vijf centimeter en ook het jaar daarvoor daalde de bodem in dat gebied. Minister Kamp heeft het rapport van de commissie gezien en aan de Tweede Kamer gestuurd, zonder te vermelden wat hij aan die schade gaat doen, zegt de Waddenvereniging.

Ontoelaatbaar
De Waddenvereniging vindt het ontoelaatbaar dat de Minister geen reden ziet om in te grijpen. De Tweede Kamer heeft de gaswinning onder de Waddenzee destijds toegestaan met 'de hand aan de kraan'.

Minister Kamp beloofde in mei nog dat verdere bodemdaling voor de regering reden zou zijn om in te grijpen.

Directeur Berkhuysen van de Waddenvereniging: 'De bodem daalt meer dan verwacht, niemand weet hoe dat komt en toch mag NAM gewoon doorgaan en straks misschien zelfs nog meer gas onder dit gebied weghalen.' De Waddenvereniging wil dat Kamp zo snel mogelijk ingrijpt.
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok AMELAND
Deel dit artikel:

Recent nieuws