Scheemders beginnen opvanghuis voor zoon met syndroom van Down

Een koffiehuis, een bed en breakfast en een beschermde woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat is Geiser-Inn in Scheemda. Ron Boumans en zijn vrouw Annet Zwiers hebben dit speciaal opgezet voor hun zoon Daan.

De 26-jarige Daan heeft het syndroom van Down. Hij werkt overdag bij de Novo-bakkerij en sliep tot voor kort nog bij zijn ouders. Maar dat kon niet eeuwig doorgaan en dus moest er een oplossing worden bedacht.

Geen eeuwige zorg
'Ik ben 55 jaar en dat betekent dat je moet nadenken over de toekomst van je kind. Wij kunnen niet eeuwig voor hem zorgen. Normaal gesproken vliegt je kind rond zijn of haar studententijd het huis uit en dan redt ie zichzelf. Maar bij iemand met een verstandelijke beperking is dat heel anders', vertelt vader Ron.

Het gezin zocht daarom de afgelopen jaren naar een vorm van beschermd wonen voor Daan. Maar ze slaagden er niet in iets geschikts te vinden. Ze waren bang dat Daan zou vereenzamen. Toen een groot pand naast hun eigen woning in Scheemda dit voorjaar te koop werd gezet, hakten ze de knoop door.

Strenge selectie
In Geiser-Inn (er zat vroeger een winkel waar keukens en geisers werden verkocht) is plek voor zes mensen met een verstandelijke beperking. Ze hebben een eigen woon-, slaap- en badkamer en daarnaast is er een grote gemeenschappelijke woonkamer. Als dagbesteding kunnen ze meehelpen in het koffiehuis en de bed en breakfast.

'Het is de bedoeling dat mensen hier voor de rest van hun leven wonen. Daarom zijn we wel streng in de selectie. Ze moeten goed in de groep passen; dat is heel belangrijk. We maken ook duidelijke afspraken met elkaar. Als je om acht uur 's morgens moet beginnen in het koffiehuis, moet je er ook om acht uur zijn en niet om half negen.'

Lekker biertje
Daan is dolblij met zijn gloednieuwe appartement. Hij woonde eerst in de verbouwde garage van zijn ouders, maar dat is nu wel anders. 'Dit is veel beter dan wat ik had. Het is een stuk groter. Ik heb ook een eigen koelkastje met bier daarin. Ik houd van een lekker biertje. Maar alleen in het weekend, niet doordeweeks, want dan werk ik!'

Geiser-Inn werd vrijdag officieel geopend. Enkele kamers moeten nog worden ingericht. Op dit moment wonen er naast Daan twee andere mensen met een verstandelijke beperking. Naar verwachting zijn alle zes de kamers aan het eind van dit jaar gevuld.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws