VV Wildervank weigert voorlopig op kunstgras te spelen

VV Wildervank speelt voorlopig niet meer op kunstgras. Dat heeft het bestuur zondagavond besloten na meerdere verontruste reacties van ouders en trainers op een uitzending van het NOS Journaal.

De omroep meldde zondag dat uit de eerste onderzoeken is gebleken dat er relatief veel kankerverwekkende stoffen zitten in kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Het gaat in 58 van de 60 onderzochte velden om hogere concentraties dan zijn toegestaan in consumentenproducten. Op de meest vervuilde velden wordt de norm zelfs zes keer overschreden. Het onderzoek werd uitgevoerd door bandenbranchevereniging VACO.

Geen ander besluit mogelijk
Volgens bestuurslid Michiel Luttje van de VV Wildervank stond de telefoon bij de club na de berichtgeving roodgloeiend. 'Als bestuur konden we niet anders dan besluiten om voorlopig niet meer op kunstgras te gaan trainen en spelen. De trainingen voor vandaag zijn afgelast.'

VV Wildervank heeft twee kunstgrasvelden. De club maakte daar de afgelopen tijd nog gewoon gebruik van, ondanks de onrust die vorige maand ontstond na de uitzending van Zembla over de gezondheidsrisico's van het spelen op kunstgras. 'Dat was al erg verontrustend, maar van deze resultaten zijn mensen pas echt geschrokken', vertelt Luttje.

Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onderzoek ingesteld naar de gezondheidsrisico's van de rubbergranulaatkorrels. De resultaten daarvan worden nog dit jaar verwacht. 'Deze tussentijdse resultaten hebben ons daarom verrast', stelt Luttje.

In gesprek met gemeente
De club heeft maandagochtend meteen contact gezocht met de gemeente Veendam, die eigenaar is van de velden, om te praten over een oplossing. Ook zoekt de vereniging contact met de KNVB.

'Twee van de vier velden kunnen we voorlopig niet gebruiken', vertelt Luttje. 'Dat heeft natuurlijk gevolgen. We hopen dat in elk geval onze selectie-elftallen tijdelijk gebruik kunnen maken van de accommodaties van naburige clubs. Misschien kunnen we zolang trainen bij Borgercompagnie?'

Lees ook:
-Hier liggen de kunstgrasvelden in onze provincie
-Gemeenten: blijf 'gewoon' spelen op velden met rubberkorrels
Meer over dit onderwerp:
WILDERVANK
Deel dit artikel:

Recent nieuws