Alsnog een rechtszaak over spoorwegovergang Winsum

De maat is vol voor de nabestaanden van Gerjon Kazemier. Ze stappen alsnog naar de rechter om een betere beveiliging van de spoorovergang bij de Voslaan in Winsum af te dwingen.
De Gerjon Kazemierstichting wil dat afdwingen met een kort geding tegen ProRail, Arriva en de gemeente Winsum. Gerjon Kazemier kwam in oktober 2014 om het leven, toen hij op de beruchte overgang door een trein werd aangereden. Het was het tweede dodelijk ongeluk binnen een half jaar op die plek.

Snel maatregelen

De nabestaanden van Kazemier wilden in oktober 2015 al naar de rechter stappen om maatregelen af te dwingen. Zij zagen daar toen vanaf, omdat de betrokken partijen beloofden snel maatregelen te nemen. Maar die bleven uit, omdat ProRail het tot nu toe niet eens kan worden met boer Stavenga, die eigenaar is van de grond rondom de overgang.

Dwangsommen

Advocaat Arvin Kolder namens de Gerjon Kazemierstichting: 'In oktober dit jaar was het de tweede sterfdag van Gerjon en was er nog steeds niets gebeurd. Toen besloten mijn cliënten dat het genoeg is geweest. Wij stappen naar de rechter omdat die dwangsommen kan opleggen, zodat ze de problemen niet meer voor zich uit kunnen schuiven'.

Matrixborden

Na het recente ongeluk, waarbij een trein ontspoorde nadat die op een melktankwagen was gebotst, heeft ProRail matrixborden als waarschuwing geplaatst. Maar die maatregel is volgens de stichting onvoldoende.

Actieve beveiliging

Kolder: 'Dat is een passieve beveiliging. Wij willen een actieve vorm van beveiliging. Wij eisen dat ProRail een verkeersregelaar bij de overgang zet, die contact heeft met de machinisten van naderende treinen. Die verkeersregelaar kan dan vervolgens het wegverkeer waarschuwen'.

Spoorbomen

Wat Kolder betreft blijft deze tijdelijke maatregel van kracht, tot dat er spoorbomen bij de overgang zijn geplaatst, of totdat de overgang definitief is afgesloten voor al het verkeer. Hij verwacht dat het kort geding eind deze week of begin volgende week dient.

Lees ook: