OM gaat in hoger beroep tegen vrijspraak 'Marokkaanse asielzoekers'

Het Openbaar Ministerie legt zich niet neer bij de vrijspraak van drie Marokkaaanse mannen, die onlangs terecht stonden op verdenking van zakkenrollerij in Groningen.

In een snelrechtzitting eiste het Openbaar Ministerie gevangenisstraffen van één tot drie maanden tegen vijf mannen van Marokkaanse afkomst. De rechtbank in Assen oordeelde dat er te weinig bewijs was om het vijftal te veroordelen voor diefstal in vereniging.

Snelrecht vanwege vluchtgevaar
Dat betekende vrijspraak voor drie van de vijf. Twee kregen wel een celstraf opgelegd. Een 25-jarige Marokkaan uit het azc in Ter Apel moest acht weken de cel in voor het kopen van bier met een gestolen pinpas. Een 21-jarige man uit het azc in Delfzijl werd veroordeeld tot vier weken cel vanwege de diefstal van een telefoon.

Het Openbaar Ministerie koos voor snelrecht omdat de kans groot was dat de verdachten op de vlucht sloegen. Marokko geldt als 'veilig'. Asielaanvragen uit dit soort landen worden bijna altijd afgewezen maar iedere aanvraag moet wel volgens een procedure worden afgehandeld.

Ophef in Groningen
Het toeslaan van zakkenrollende asielzoekers uit veilige landen zoals Marokko, Algerije en Georgie zorgde voor ophef in Groningen-Stad. Het was aanleiding voor de Groninger burgemeester Den Oudsten het kabinet te vragen om asielzoekers uit deze 'veilige landen' die met justitie in aanraking komen, versneld uit te zetten.'

Lees ook:
- Drie asielzoekers vrijgesproken van zakkenrollen; twee krijgen cel (update)
- OM eist tot twaalf weken cel tegen zakkenrollende asielzoekers
- Wat je moet weten over de zakkenrollende asielzoekers
- Snelrecht toegepast op zakkenrollende asielzoekers
Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws