Vastgoedondernemer: 'Ik heb Google niet omgekocht'

Vastgoedondernemer Rudy Stroink en zijn vrouw ontkennen smeergeld te hebben betaald aan Google. Dat bleek maandag tijdens een zitting voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Almelo.
Datahotel 

Stroink wordt er van beschuldigd dat hij tussen 2008 en 2010 voor 1,7 miljoen euro aan steekpenningen heeft betaald aan directielid Tusha van Google. Stroink was destijds topman van vastgoedbedrijf TCN, dat onder meer twee datacenters in Groningen en de Eemshaven heeft. Het datahotel in de Eemshaven werd destijds gehuurd door Google.

Huurovereenkomst

In ruil voor het smeergeld zou Tusha er voor zorgen dat de huurovereenkomst voor het datacenterer in de Eemshaven jarenlang zou worden verlengd. Daardoor werd de waarde van dat hotel een stuk hoger. TCN zou daar bij verkoop baat bij hebben.

Bekentenis

Tusha heeft in de Verenigde Staten bekend dat hij steekpenningen heeft aangenomen. Niet alleen voor het datacenter in de Eemshaven, maar ook voor een nieuw te bouwen datahotel in Engeland.

'Intimiderende crimineel'

Maar volgens advocaat Koops van Stroink klopt er maar weinig van de verklaringen die Tusha heeft afgelegd. Hij noemt de Google-directeur een 'intimiderende crimineel'. Hij wil dat Tusha als getuige wordt gehoord.  Dat geldt ook voor 25 andere personen die bij de zaak betrokken zijn geweest.

Regiezitting

De zitting in Almelo was een 'regiezitting'. Daarin wordt de zaak niet inhoudelijk behandeld, maar de stand van het onderzoek wordt toegelicht en de verdediging kan vragen om het horen van getuigen. De inhoudelijke behandeling laat naar verwachting nog maanden op zich wachten. Eerst volgt nog een tweede regiezitting.
Stroink nam aan het eind van de zitting het woord: 'Ik heb geen enkel strafbaar feit gepleegd en niemand van Google proberen om te kopen', benadrukte hij.