'Buurgemeenten Groningen liften mee op gespannen markt stad'

De buurgemeenten van Groningen liften mee op de populariteit van de huizenmarkt in de stad. In plekken rond gemeente Groningen is meer bouwactiviteit en meer vraag naar woningen.

Dat stelt Regio Groningen-Assen Stedelijk Netwerk naar aanleiding van kwartaalcijfers van het CBS, NVM en verkoopinformatie van nieuwbouw verzameld bij makelaars. Voor het onderzoek leverden ook woningcorporaties in de sociale huursector informatie aan.

Meer bouwactiviteit
Volgens het onderzoek neemt de bouwactiviteit in de regio Groningen-Assen met zes procent toe sinds het begin van 2014. Ook werd er het afgelopen half jaar meer toestemming gegeven om nieuwe koopwoningen te bouwen. Dat gebeurde meer dan 430 keer.

Stedelijk wonen in trek
Regio Groningen Assen koppelt de cijfers aan een Woningbehoefteonderzoek. Daarin stelt ze dat vooral het stedelijk wonen in Groningen in trek is. Dat zal de komende jaren alleen nog maar groeien, luidt de prognose. Het gaat daarbij vooral om huurwoningen en rijtjeshuizen.

In het ommeland zijn kernen 'met goede voorzieningen' in trek. Daarbij gaat het meer om (vrijstaande) koopwoningen.

'Alle gemeenten krijgen te maken met krimp'
Ondanks die lichtpuntjes, staat er een forse kanttekening in het Woningbehoefteonderzoek: 'Op termijn krijgen bijna alle gemeenten te maken met een krimp van de bevolking en later nog een krimp van het aantal huishoudens.'

Lees ook:
- Zo overspannen is de huizenmarkt in Groningen
- Huizenverkoop in Groningen naar recordhoogte
- Prijzen Groningse koopwoningen stijgen explosief
- Wat koop je in provincie Groningen voor 200.000 euro?
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws