Noorderlicht stuurt brandbrief naar minister Bussemaker

Het schrappen van de subsidie voor fotomanifestatie Noorderlicht is een 'onterechte afstraffing en exemplarisch voor de aanslag op de kunst en cultuur in Noord-Nederland.

Dat schrijft de organisatie van Noorderlicht in een open brief aan de minister'.

De Raad voor Cultuur gaf eerder het advies om geen subsidie meer te geven aan Noorderlicht en het Grand Theatre. Ze vroegen tonnen, maar krijgen niks. De fotomanifestatie zou niet vernieuwend genoeg zijn.

'Te veel geld naar de Randstad'
De organisatie van Noorderlicht is het hier niet mee eens. 'We hebben onze meerjarenvisie juist afgestemd op drie door uw geformuleerde uitgangspunten: het bereiken van een breed publiek, accentueren van het eigen karakter en spreiding van de activiteiten in de regio', staat in de open brief.

Verder vindt de organisatie dat er te veel geld naar instellingen in de Randstaat gaat. 'Met name het Noorden heeft het nakijken. (...) De regio kan deze bezuinigingen niet opvangen en ze staan haaks op uw beleid, dat een landelijke spreiding voorstaat die in balans is.'

Weinig kans op geld
Minister Bussemaker verwees Noorderlicht door naar het Mondriaanfonds. Volgens de organisatie van de fotomanifestatie maken ze echter weinig kans op geld: 'Er komen daar voor vier miljoen euro aanvragen binnen op een budget van 700.000 euro.'

Noorderlicht wil de 'kaalslag in de noordelijke cultuursector' keren en in gesprek met de minister om toch aanspraak te maken op Rijkssubsidie.

Lees ook:
- Gemeente overweegt actie tegen verdeling cultuursubsidie in Stad
- Protestbus naar Den Haag voor schrappen subsidie
- Groninger cultuurinstellingen op zoek naar geldschieters
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws