Voorzitter Rover is tegen opheffen spoorwegovergangen

De voorzitter van Rover vindt het opheffen van alle onbewaakte spoorwegovergangen een slecht plan. Dat schrijft hij in een blog op de site van de reizigersorganisatie. 'Kan het geld niet beter worden besteed?'

Voorzitter Arriën Kruyt schrijft het blog onder meer naar aanleiding van het ongeluk in Winsum, waarbij een trein ontspoorde.

Aantal ongevallen gedaald
Kruyt vindt dat per overgang rustig moet worden bekeken wat de beste oplossing is. Hij is tegen overhaaste beslissingen.

Volgens de voorzitter van Rover is het aantal dodelijke ongevallen op spoorwegovergangen de laatste jaren gedaald. De ongelukken gebeuren zowel op als bewaakte- als onbewaakte overgangen.

Getuur op beeldscherm
'De oorzaak zit kennelijk bij overstekende automobilisten en in een enkel geval bij fietsers of voetgangers. Te veel getuur op het beeldschermpje? Wat helpt dan het opheffen van onbewaakte overwegen?'

'Hoewel de ongelukken altijd veroorzaakt worden door onoplettende automobilisten wordt ProRail verondersteld maatregelen te nemen. En als het aan de gemeenten ligt moet ProRail ook de kosten op zich te nemen. Waarom eigenlijk', vraat Kruyt zich af.

Fietsers de dupe
Hij vindt het raar dat fietsers en wandelaars moeten opdraaien voor het 'overantwoordelijke gedrag' van autobestuurders. 'Het opheffen van overwegen leidt altijd tot langere routes voor fietsers en wandelaars.'

ProRail wil de beruchte overgang aan de Voslaan in Winsum opheffen. Het verkeer moet dan via een omleidingsweg aan de andere kant van het spoor komen. De gemeente Winsum wil juist dat er slagbomen bij de bestaande overgang komen.

Lees ook:
- Winsum schrijft ProRail: 'We willen een bewaakte overgang'
- ProRail: plan voor sluiten overweg klaar
Meer over dit onderwerp:
WINSUM
Deel dit artikel:

Recent nieuws