Ook raadsleden Haren sturen protestbrief naar provinciehuis

In navolging van de voor- en tegenstanders van de herindeling heeft nu ook de raad van Haren een zienswijze opgesteld.

In de veertien pagina's tellende protestbrief beschrijft de raad waarom ze niet willen fuseren met Groningen en Ten Boer. Dat alleen de anti-herindelingsargumenten worden beschreven is de oppositie een doorn in het oog.

Goedkeuring van de raad
De tekst is maandagavond van een aantal wijzigingen voorzien en vervolgens goedgekeurd door een meerderheid van de raad. De voltallige oppositie is juist voor een herindeling. Die stemden dan ook tegen de zienswijze.

Geen geluid van de tegenstanders
Fractievoorzitter Ietje Jacobs van de VVD uitte haar onvrede omdat de zienswijze alleen maar het geluid van de tegenstanders van herindeling laat horen. 'Het advies van het ministerie van Binnenlandse Zaken om ook de stem van de minderheid op te nemen in de zienswijze is genegeerd.'

Ook de PvdA is niet te spreken over de zienswijze. 'U sluit mensen met deze zienswijze uit. Ik vind dit onbehoorlijk. De minderheid die voor een herindeling is heeft u geen ruimte gegeven. Dat vind ik onbehoorlijk', zegt Lammie Schuiling.

Waarom geen stem van de meerderheid?
Wethouder Michiel Verbeek, verantwoordelijk voor het herindelingsdossier, heeft er na lang wikken en wegen voor gekozen om de minderheid geen stem te geven in de zienswijze.

Tot die conclusie is hij gekomen nadat hij soortgelijke zienswijzen van andere gemeenteraden heeft vergeleken. 'In die zienswijzen worden uitsluitend de standpunten van de meerderheid van de raad genoemd. Daar hebben wij dus ook voor gekozen.'

Brief wordt niet verstuurd
De brief is dan wel goedgekeurd, maar wordt nog niet verstuurd. Vrijdag 2 december doet de rechter een uitspraak in het kort geding dat het burgercomité Haren heeft aangespannen tegen de provincie.

De uitspraak van de rechter kan dan eventueel verwerkt worden in de definitieve zienswijze van de Harener raad.

Lees ook:
- Provincie: 'Kort geding is verkeerde middel tegen fusie Haren'
- Haren brengt 350 protestbrieven naar Provinciehuis
- Inwoners Haren slepen provincie voor de rechter
Meer over dit onderwerp:
herindeling HAREN
Deel dit artikel:

Recent nieuws