Geen novemberrecord, wel 'autoroeten kraben'

De nacht van maandag op dinsdag heeft geen kouderecord opgeleverd voor het Noorden. Het kwik kwam op Groningen Airport Eelde afgelopen nacht niet onder de -7,5 graden. In Nieuw Beerta werd het -5,7, in Lauwersoog -1,2.
De laagste novembertemperatuur die tot nu toe deze eeuw werd gemeten was -8,3 graden op 27 november 2010, eveneens in Eelde.
Hoewel dus geen record, moeten autogebruikers dinsdagochtend wel rekening houden met 'autoroeten kraben', waarschuwt onze weervrouw Harma Boer. Ook kan het door opvriezing plaatselijk glad zijn.

Landelijk wel record

Landelijk leverde afgelopen nacht wel een kouderecord op, voor deze eeuw althans. In De Bilt daalde de temperatuur naar 6,6 graden onder het vriespunt. Maar achttien jaar geleden vroor het met 8,5 graden nog harder, aldus Weeronline.
In de vorige eeuw is het nog een stuk kouder geweest. Eind november 1921 was er twee dagen op rij sprake van -15 graden in De Bilt, weet MeteoGroup.

IJskoud in Enschede

In Enschede vroor het afgelopen nacht het hardst: daar werd aan de grond zelfs strenge vorst gemeten met 11,9 graden onder nul.
De koude temperaturen worden veroorzaakt door een hogedrukgebied dat boven ons land ligt en een noordoostelijke wind. Daardoor komt er koude en zeer droge lucht binnen.
Lees ook: