Helden uit het FC Groningenverleden!

Herman Sandman schreef een boek over de legendarische FC Groningenspeler Milko Djurovski. Die stal de harten van de fans met acties, waar velen nu nog met plezier aan terugdenken. Zijn er smaakmakers in de clubgeschiedenis waar jullie speciaal voor naar het stadion gingen, Beter Weters?Nevland en Buys
Het zijn er vele maar ik zal mij beperken tot een drietal. Ten eerste is dat Erik Nevland. Hij was de man die FC Groningen neer heeft gezet zoals supporters dat graag zien in Groningen. Voorop in de strijd, sleurend, met passie en een prachtig mens met maar één doel: winnen. Een trendsetter waar nog heel vaak op teruggegrepen wordt als voorbeeld. Ten tweede: Danny Buys, een simpele voetballer maar een winnaarstype dat je niet zoveel meer tegen komt in het betaalde voetbal. Een prima gast zowel in het veld als daar buiten die een wedstrijd kon laten kantelen omdat hij heel goed begreep dat er ook wel eens in het veld iets moest gebeuren waar menigeen met de ogen dicht vanaf de kant naar keek.

Djurovski
Ten derde Djurovski. Uitgegroeid tot een cultheld die dingen deed die tegen elke voetbalwet indruisen. Je kon tegen hem vloeken en tieren en tegelijkertijd van hem houden, hij was een stylist die zelf bepaalde welke weg hij wilde afleggen en daar hou ik van. Ik kan er nog wel tien opnoemen trouwens.

Afbeelding
John Schurer bezoekt sinds 1959 wedstrijden van FC Groningen en is sinds 2010 voorzitter van de supportersvereniging van de club. Meer...

Tonny van Leeuwen
Wie is jouw FCvedette? De tijd van de lijstjes breken weer aan. Voor wie kwam je naar het stadion? Nou voor niemand specifiek want je bent supporter van de FC of niet, dus kom je altijd voor de club. Wie zit er in je geheugen? Van Tonny van Leeuwen kreeg ik Quick voetbalschoenen en Ole Fritsen woonde om de hoek.

Eijkelkamp en Meijer
Peter Houtman die ballen raak kopte vanaf de zestien. Erwin en Ronald die je kende van eerst Helpman en daarna GRC. Eijkelkamp en Hennie Meijer, wat een duo. Arjen Robben. Wat een talent! Blijft er nog één over: Luis Suarez, mijn FCvedette.

Afbeelding
Anjo Mekel is sinds 2012 assistent-coach bij de Groningse basketbaltrots Donar. Hij won met de club in 2014 zowel de landstitel als de beker. Meer...

Tjaronn Chery
De meest recente FC Groningen-speler die de uitstraling van een vedette had, was Tjaronn Chery. Een klassieke nummer 10, die dat ook uitstraalde met zijn gave techniek, zijn inzicht, zijn passing en ook nog eens zijn venijnige schoten. Hij was een genot om te zien. Ook Dusan Tadic was zo'n voetballer, zij het dat hij excelleerde op de vleugel. Zijn vloeiende combinaties op de opkomende linksback Frederic Stenman waren eveneens een lust voor het oog.

Luis Suarez
In de eerste jaren van de Euroborg was ook Erik Nevland een speler naar het hart van de supporters. Geen gepolijste technicus, maar vooral een onvermoeibaar en ook productief werkpaard in de spits. Dat doet het altijd goed. En ja, onvergetelijk was natuurlijk ook het jaar met Luis Suarez. De grootste vangst van scout Henk Veldmate tot nu toe. Hij kwam, zag en overwon. Van hem herinner ik me nog haarscherp hoe hij in blessuretijd van een wedstrijd tegen Vitesse een hopeloos lijkende achterstand omboog in een 4-3 zege. De Euroborg trilde op haar grondvesten.

Afbeelding
Dick Heuvelman is de nestor van de Groningse sportjournalistiek. Hij werkte voor Radio Noord en schreef jarenlang colums en nieuwsverhalen voor het Dagblad van het Noorden. Meer...

Arnold Reinders
Ik ga voor de FC naar het stadion, niet voor een speler. Één uitzondering. De enige speler waar ik ooit speciaal voor naar het Oosterpark ben gegaan is Arnold Reinders. We waren klasgenoten op het Werkmancollege. Arnold speelde in de jeugd van FC Groningen in de tijd dat John de Wolf de robuuste verdedigingsleider was van het eerste en Barend Beltman af en toe mocht laten zien hoe ver hij kon ingooien.

Martin Drent
Arnold zat reserve tegen Ajax. Ik stond aan de lange zijde, kon hem zich zien ergeren op de bank. In de tweede helft mocht Arnold invallen. Hij schoot op de paal. Ik baalde nog meer dan Arnold zelf. Toen Arnold later bij Noordwijk speelde werd Martin Drent mijn held. Ook in het veld.

Afbeelding
Kees Vlietstra is korfbalcoach. Onder zijn leiding is Jong Oranje het sterkste team ter wereld geworden. Daarnaast is hij sportconsulent. Meer

Arjen Robben
Arjen Robben is de held van FC Groningen, eigen talent. Mooier kan niet. Op mijn netvlies staat een teamprestatie als mooiste actie van FC, de verloren wedstijd van de play-off tegen Den Haag. FC had uit met 1-5 verloren en niemand geloofde er meer in.

Op de banken
Maar wat werd dit een gave wedstrijd, stadion was half leeg maar de sfeer was grandioos, er stond iets te gebeuren, publiek stond letterlijk op de banken. FC wist te winnen met 5-1. Verlenging, en op strafschoppen helaas verloren, het was op. Gevochten als leeuwen en als team en dat in deze ambiance, dat vergeet ik nooit.

Afbeelding
Karin Kienhuis is regiodirecteur van het Alfa-college en oud-topjudoka. Ze nam deel aan de Olympische Spelen van 1996 en 2000. Meer...

Granqvist
Scandinavische voetballers voelen zich meteen thuis in Groningen. Ze worden meteen in de armen gesloten door het publiek. Andreas Granqvist liet bij z'n debuut in Euroborg een onuitwisbare indruk achter. Een verdediger met scorend vermogen. En hoe. Hij trakteerde de supporters meteen op een onvergetelijk doelpunt. Tegen FC Utrecht rondde hij een prachtige solo vanaf eigen helft af met een onhoudbaar schot in de bovenhoek. Deze treffer staat wat mij betreft in de top vijf aller tijden van FC Groningen. Later in dat seizoen deed hij dat nog eens dunnetjes over tegen NAC.

Alleskunner
Maar Granqvist was meer. Hij straalde onverzettelijkheid uit, was verbaal erg aanwezig en deelde als het moest een flinke beuk uit. Hij was ook snel de Nederlandse taal machtig. Ook goed voor de binding met de fans. Groningen verdiende 2 miljoen euro aan z'n overgang naar Genua. Een mooi bedrag voor een verdediger. Ook een teken dat Granqvist van grote waarde was. In de afgelopen twintig jaar is hij de beste centrale verdediger die bij Groningen heeft gespeeld. Vedette? Dat was hij in zekere zin ook, maar vooral een alleskunner.

Afbeelding
Henk Elderman is journalist bij RTV Noord sinds 2007. Zijn aandachtsgebieden zijn wielrennen, voetbal, korfbal, motorsport en schaatsen Meer...
Meer over dit onderwerp:
sport fcgroningen beterweters beterweterssport
Deel dit artikel:

Recent nieuws