Gasunie: 'Geen gevaar geweest bij ontsnapping stikstofgas'

Bij een incident in de stikstofopslag in Heiligerlee is volgens de Gasunie 'geen enkel gevaar' voor de omgeving geweest. Daar ontsnapte in maart dit jaar een kleine hoeveelheid stikstofgas op grote diepte.
Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft daar melding van gemaakt. De toezichthouder kwam destijds in actie. Zo moest de Gasunie de druk verlagen in de lege zoutcaverne, waarin het gas wordt opgeslagen.

Zelf dicht
Het lek is dicht gegaan, vermoedelijk als gevolg van de drukverlaging in combinatie met de stroperigheid van het zout bij de buizen, waarmee het stikstofgas wordt opgepompt.

Staatstoezicht op de Mijnen en de Gasunie hebben na overleg wel besloten de druk laag te houden om een nieuwe ontsnapping van stikstof te voorkomen.

Geen gevaar
'Gevaar voor de gezondheid is er niet geweest', benadrukt Gasunie-woordvoerder Michiel Bal. 'Het is een interne lekkage geweest binnen onze eigen installatie. En op een diepte van zo'n duizend meter. Ons alarmsysteem heeft daar dan ook melding van gemaakt,' zegt Bal, die verder laat weten dat de caverne 'veilig is en zal blijven'.

In de lege zoutholte bij Heiligerlee wordt door de Gasunie stikstof opgeslagen. Dat wordt gebruikt om geïmporteerd aardgas geschikt te maken voor de Nederlandse markt.
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok HEILIGERLEE
Deel dit artikel:

Recent nieuws