Column: Oeps! apps

De straat waar ik woon heeft een app-groep. Zo kunnen we elkaar waarschuwen voor ongure types en collectanten zonder pasje. Dat gaat zo:

'Er kwam hier een meisje aan de deur om geld op te halen voor een project met longziekten in het UMCG. Dit is nep!' Iemand reageert: 'Potverdikke, heb ik gewoon geld aan gegeven :-)'. De buurt-app was er nog maar net en had meteen z'n nut bewezen.

Vier dagen later is er melding van een inbraak: 'Signalement: grote blanke man donker gekleed met capuchon op scooter.' Daarna worden we gewaarschuwd voor een Indisch vrouwtje, 'netjes gekleed', dat zonder legitimatie langs de deur komt om kaarten te verkopen. Voor een inbreker in de garage, een 'vaag figuur in de speeltuin', een 'malafide schoorsteenveger met een rood busje'. Dat er een heggenschaar uit een schuur gestolen is. Even later: 'Oh nee, toch niet, ding was elders opgeborgen.'

Het leukst aan die app-groepen vind ik de 'Oeps! apps'. Berichten die bestemd zijn voor een andere app-groep of eigenlijk helemaal niet verzonden hadden moeten worden. Iemand die per ongeluk een selfie stuurt waarop hij van een gebouw abseilt. Een hele rits emoticons, geappt door kleine kinder knuistjes. Een porno-link. Zo leer je je app-genoten ook eens van een andere kant kennen.

In de zomervakantie appt een buurman: 'Vandaag bezocht door twee nepagenten met verhaal over kookwekker die voor bommen wordt gebruikt.' Een ander reageert: 'Hoe weet je dat ze nep waren?' 'Omdat ik de politie heb gebeld.'

De hele straat is in rep en roer. Vanaf vakantieadressen wordt een buurtwacht georganiseerd. De thuisblijvers zijn extra alert; 'Zijn de agenten nep? Meld het in de app!' Maar dan, de volgende dag: 'Het waren toch echte rechercheurs, vanwege de bommeldingen bij Jumbo.' Er gaat een zucht van verlichting door de straat.

Toch is er ook gemor. Dat er alleen slecht nieuws gedeeld wordt en dat we de app-groep ook voor positieve zaken moeten gebruiken. Het heeft effect. Iemand biedt zandbakzand aan, een ander kweeperen uit eigen tuin.

Ik ga een zakje halen (kweeperen, geen zand) en maak mijn debuut in de app-groep. Met een kweeperenrecept plus foto van het resultaat. Een mij onbekende straatgenoot reageert per ommegaande: 'Ik kom eraan.' Oeps! Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Cunera van Selm
Meer over dit onderwerp:
columns
Deel dit artikel:

Recent nieuws