Rotterdam, let op: zo fiets je tegelijk door groen

Het is in Stad een bekend fenomeen: alle fietsers krijgen op een kruispunt tegelijk groen licht. Rotterdam liet zich hierdoor inspireren en zette maandagmiddag ook alle stoplichten op groen, met als gevolg twee ongelukken binnen een minuut.
Het zou een experiment van een half jaar worden, maar de verkeerslichten zijn in Rotterdam meteen na de ongelukken (met een verbogen wiel tot gevolg)
.

Geen verkeersregels

Toch gaat het in de stad Groningen al sinds jaar en dag goed. En dat terwijl er in principe geen verkeersregels bestaan voor het tegelijk-groen-principe. Rechts heeft geen voorrang en de haaientanden op de kruispunten vervallen. Het is een kwestie van goed naar elkaar kijken en als het even kan, je hand uitsteken.

Rotterdammers stommer dan Groningers

'Blijkbaar zijn Rotterdammers stommer dan Groningers', zegt Jan Laverman van de Fietsersbond in Rotterdam dinsdagochtend in het Algemeen Dagblad. 'Je moet natuurlijk niet je ogen in je zak houden. Jammer dat fietsers hier niet de tijd krijgen om eraan te wennen.'

Het kan duidelijker

Toch vindt ook gemeente Groningen dat fietskruisingen beter kunnen worden toegelicht. Vorige week kondigde ze aan informatieborden te plaatsen en kinderen verkeersles te geven over de kruisingen. In een video van drie minuten legt de gemeente de 'regels' nog eens uit.
Onverlet: in Rotterdam kunnen ze een voorbeeld nemen aan het fietskruisingsgedrag van stadjers. De video boven dit artikel toont de situatie aan de kruising tussen de Verlengde Hereweg, de Helperbrink en de Van Iddekingeweg, waar het tegelijk groen onlangs nog is ingevoerd.