ProRail legt noodweg aan bij spoorwegovergang Winsum

Spoorbeheerder ProRail wil grond pachten van boer Stavenga uit Winsum om een tijdelijke noodweg aan te leggen en zo de beruchte overgang aan de Voslaan te omzeilen.
Dat zijn ProRail-directeur Pier Eringa en Willem Stavenga dinsdagochtend overeengekomen. Er is nog geen termijn genoemd waarop die noodweg er komt. Ook is niet duidelijk hoe lang hij er blijft, omdat er ook nog geen besluit is genomen over een eventuele beveiliging van de spoorwegovergang.

Op bezoek

Eringa was bij Stavenga op bezoek naar aanleiding van de uitlatingen die hij twee weken geleden deed na het ongeval, waarbij een trein ontspoorde na een botsing met een melkwagen. De proraildirecteur zei in de persconferentie na het ongeluk dat er nog geen noodweg lag, omdat Stavenga de onderhandelingen had vertraagd. Dat bleek echter niet aan Stavenga te liggen.

Excuses

Daarom heeft Eringa vandaag zijn excuses aangeboden. Eerder bood ook burgemeester Rinus Michels van Winsum voor vergelijkbare uitlatingen zijn excuses aan. Stavenga heeft de excuses van Eringa geaccepteerd. 'Het was een ontspannen gesprek. Eringa heeft zijn verhaal gedaan en wij hebben dat ook gedaan', zegt de boer.
Inmiddels heeft ProRail ook het excuus op haar website vermeld.

Rust

'Eringa was bij de persconferentie niet op de hoogte van alle details en dat weet hij nu wel. We willen nu rust voor het gezin en het bedrijf want het heeft grote impact op ons gehad en dat heeft het nog steeds', zegt Stavenga.

Lees ook: