Overzicht: Overlast met asielzoekers uit veilige landen tot nu toe

© RTV Noord (Google Streetview/Flickr)
Vlagwedde kondigde dinsdag strengere maatregelen aan vanwege de overlast door asielzoekers uit veilige landen. De problemen spelen echter al langer. Een overzicht.
Agent geslagen met bierflesje

13 september

In Oude Pekela ontstaat onrust nadat een politieagent met een bierflesje is geslagen. De agent liep hierbij een
op. Op Facebook verschijnt een filmpje van de aanhouding, waarbij in de reacties wordt gezegd dat het om een inwoner van het azc gaat.

Protestacties in Oude Pekela

14 september
Een dag later bevestigt burgemeester Jaap Kuin dat het inderdaad om een asielzoeker gaat en uit de burgervader zijn zorgen om de toename van het aantal incidenten met bewoners van het azc. Op dezelfde dag kondigt het Kameraadschap Noord-Nederland een demonstratie aan in Oude Pekela omdat volgens hen 'de inwoners het zat zijn'. Dezelfde avond ontstaat er een spontane protestactie bij het azc van enkele honderden inwoners. Deze verloopt rustig.
Burgemeester Jaap Kuin erkent de woede van zijn inwoners. 'Ze hebben een punt', zei hij. Volgens Kuin komt de stijging van het aantal incidenten door de komst van een nieuwe groep asielzoekers. Het gaat voornamelijk Oost-Europeanen waarvan de kans klein is dat ze mogen blijven. 'We zijn er niet om avonturiers en gelukszoekers een plek te geven.' Kuin besluit over te gaan tot extra surveillances en alcoholcontroles in het dorp.
300 minder azc-ers in Oude Pekela
22 september
Een week later komt de gemeente Pekela, het Openbaar Ministerie en het COA met spoed bij elkaar. Het overleg duurt tot vrijdagmiddag. Uiteindelijk wordt er besloten het aantal inwoners van het azc terug te brengen van 500 naar 200 inwoners. Het COA besluit tijdens de landelijke open dag van het COA de deuren van het azc in Oude Pekela gesloten te houden 'vanwege veiligheidsredenen'.

Spoeddebat over zakkenrollende asielzoekers in Stad

14 november
Halverwege november ontstaat er onrust in de stad Groningen. Burgemeester Peter den Oudsten belegt een spoedberaad na een stijgend aantal zakkenrollende asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen, in de Groninger binnenstad. Volgens de burgermeester zijn er in de weken daarvoor tientallen verdachten gearresteerd. Den Oudsten wil dat deze groep versneld wordt uitgezet.

Streep door vertrekpremie Noord-Afrikaanse asielzoekers

15 november
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff grijpt in. Hij schrapt per direct de vertrekpremie voor uitgeprocedeerde asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen. 'Het liefst stuur je deze mensen terug, maar dat kan niet', zegt de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

Snelrecht

16 november
Een week later komen vijf jonge Marokkaanse asielzoekers voor de snelrechter in Assen voor zakkenrollerij in Stad. Ze verblijven in azc's in Ter Apel en Delfzijl. Ze worden allemaal vrijgesproken van diefstal in vereniging. Twee van hen worden wel veroordeeld voor twee andere diefstallen. De politie maakt op dezelfde dag bekend dat er in de Groninger binnenstad meer cameratoezicht komt. Ondertussen ontstaat er in de gemeenteraad een relletje. De VVD uit zich kritisch over de verstrekte informatie van Den Oudsten. 'Waarom verzweeg burgemeester Peter den Oudsten de identiteit van de bende zakkenrollers in Stad?'

Handel in gestolen goederen in azc in Delfzijl

16 november
Tijdens de snelrechtszaak in Assen komt naar boven dat er in het asielzoekerscentrum in Delfzijl wordt ge handeld in gestolen goederen. Ook zijn er volgens rechter Okko Jan Bosker meerdere gestolen goederen gevonden. Burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl zegt die avond van niets te weten. 'Wat er op het terrein zelf gebeurt, is in eerste instantie een zaak van het COA', aldus de burgermeester.

Ook Beukema wil van 'gelukszoekers' af

16 november
Burgemeester Beukema reageert een dag later alsnog op de misstanden in het azc in Delfzijl. 'Het zijn aantoonbaar gelukszoekers en die horen niet thuis in een asielzoekerscentrum. Ze zorgen voor overlast en daar moet paal en perk aan gesteld worden.'
Beukema krijgt bijval van collega-burgemeester Kuin van Pekela. Hij vindt dat de burgemeesters uit Noord-Nederland een vuist moeten maken en zich achter Beukema moeten scharen. 'Wanneer een asielzoeker uit een veilig land een overtreding pleegt, moet deze direct achter slot en grendel. Bovendien moeten we stoppen met het toelaten van asielzoekers uit veilige landen', vindt Kuin.

Overlast door drugs in Ter Apel

22 november
In het azc in Ter Apel wordt de beveiliging opgeschroefd vanwege overlast door asielzoekers. Een groep veilige landers misdraagt zich zo erg, dat het personeel zich niet meer veilig voelt. Een deel van de azcers zou verslaafd zijn aan drugs.

Hoger beroep na vrijspraak 'zakkenrollers'

28 november
Het Openbaar Ministerie legt zich niet neer bij de vrijspraak van de Marokkaanse asielzoekers die voor de snelrechter in Assen stonden vanwege zakkenrollerij en gaat in hoger beroep.

'Enige onrust in Onnen'

28 november
Burgemeester Pieter van Veen laat weten dat er een 'enige onrust' is ontstaan rondom het azc in Onnen. Bewoners laten weten zich niet veilig te voelen omdat ze bang zijn dat er steeds meer asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen in het azc zitten. Volgens de burgemeester is dat niet zo.

Gebiedsverbod en extra politecontrole in Ter Apel

29 november
Ook in Ter Apel worden extra maatregelen genomen na overlast. Zo komen er extra politiecontroles in het dorp en krijgen asielzoekers die de openbare orde verstoren een gebiedsverbod van drie maanden. 'De overlast is zodanig, dat ik heb geconcludeerd dat mensen zich onveilig voelen in hun eigen huis', zegt burgemeester Leontien Kompier van Vlagwedde.
'We hebben deze problematiek in twintig jaar niet gehad. Het is een heel brutale groep, die in mijn optiek onmiddellijk Nederland moet verlaten', aldus de burgemeester. Kompier neemt de maatregelen in overleg met staatssecretaris Dijkhoff. 'We komen beiden naar buiten met maatregelen om te laten zien dat de maat nu echt vol is.'

Dijkhoff: 'Asielprocedure inkorten'

29 november
Staatsecretaris Dijkhoff kondigt aan dat hij asielzoekers uit veilige landen zo snel mogelijk wil uitzetten en de asielprocedure wil inkorten. 'Ik wil met allerlei maatregelen die de wet biedt ervoor zorgen dat de mensen die rond het azc wonen en bijdragen aan de opvang van echte vluchtelingen, geen last hebben hebben van deze mensen, die de asielprocedure misbruiken', aldus Dijkhoff. 

Kompier: 'Criminele organisatie'

29 november
Burgemeester Kompier van Vlagtwedde zegt dat de groep asielzoekers uit veilige landen mogelijk onderdeel uitmaakt van een criminele organisatie. Volgens haar wordt hier onderzoek naar gedaan. 'Een criminele organisatie dient hard te worden aangepakt.', zegt Kompier.