Kijken naar beelden kan een kruisbandblessure helpen voorkomen

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat gezegde is de basis van de blessurepreventie, die onderzoekster Anne Benjaminse van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen beschrijft in haar proefschrift. Hiervoor heeft ze afgelopen week een prijs gekregen tijdens het jaarlijkse congres van de Vereniging voor Sportgeneeskunde.

Kruisband
Benjaminse heeft zich gericht op kruisbandblessures. Ze is een ervaringsdeskundige, want als turnster heeft ze zelf ook zo'n blessure opgelopen. De kruisband zit in de knie. Die kan scheuren door het verkeerd neerkomen na een sprong of door keren en wenden. 'Je hebt dan het gevoel dat één van je voeten vast blijft staan bij het draaien', legt Benjaminse uit.

Teamsport
De blessure komt het vaakst voor bij teamsporters, zoals voetballers en basketballers. Een gescheurde kruisband geneest niet. Als je terug wilt keren in de sport, zul je een operatie moeten ondergaan. 'Maar het is heel moeilijk om weer op je oude niveau te komen. Daarom is preventie zo belangrijk', vertelt Benjaminse.

Laten zien
De onderzoekster heeft in een bewegingslab getest hoe coaches hun sporters het best kunnen laten bewegen. 'Nu vertéllen ze vooral hoe de sporter een goede beweging moet maken. Maar als je een plaatje of filmpje laat zien, is het effect veel groter. Wij zagen dat de sporters door de beelden een betere bewegingstechniek kregen. Enkele weken of zelfs maanden later was het effect nog te zien.'

Warming-up
Benjaminse probeert nu coaches te overtuigen van haar innovatieve blessurepreventie. 'Trainers zijn vaak geïnteresseerd in winnen, maar blessurepreventie is ook heel belangrijk als je je spelers wilt houden', zegt de onderzoekster. Enkele trainers hebben haar methode al geïntegreerd in de warming-up.
Meer over dit onderwerp:
sport GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws