Aardbevingsnieuws in november 2016: knokken tegen het gasbesluit

© RTV Noord
Wat gebeurde er de afgelopen maand op het gebied van gaswinning, aardbevingen en de schadeafhandeling? In November 2016: vechten tegen het gasbesluit en een emotionele rechtszaak over immateriële schade.
RTV Noord zet elke maand het belangrijke nieuws over de aardbevingen op een rij. Hier lees je het aardbevingsnieuws in november 2016. Onderaan vind je een overzicht van de aardbevingen in november 2016.

Groningse overheden knokken tegen gasbesluit

De provincie, 21 Groningse gemeenten, de twee waterschappen en de Veiligheidsregio zijn gezamenlijk naar de Raad van State gestapt om het gasbesluit aan te vechten. Dat stelt dat de NAM de komende vijf jaar 24 tot 27 miljard kuub gas uit de Groningse bodem mag halen. Volgens de Groningse overheden is er veel te veel onduidelijkheid over de gevolgen en kan de veiligheid niet worden gegarandeerd. In totaal zijn er 25 beroepsschriften ingediend tegen het gasbesluit. Alleen de Statenfractie van de VVD doet niet mee aan het schrijven. Volgens fractievoorzitter Mirjam Wulfse is het beroepsschrift 'veel te zwaar'.

Rechtszaak tegen de NAM en Staat

De aardbevingen zorgen niet alleen voor materiële, maar ook voor immateriële schade. Zo tasten de bevingen het woongenot aan en zorgen ze voor stress bij bewoners. Daarom moet ook immateriële schade worden vergoed. Dat is het standpunt van 127 gedupeerden die 22 november voor de rechtbank in Assen de NAM en de staat uitdaagden. De hele dag zijn er emotionele betogen van slachtoffers, maar de NAM en de Staat blijven op de vlakte. Volgens advocaat-van-de-staat Karlijn Teuben haar hebben de eisers geen recht op smartengeld voor geestelijk letsel, omdat ze niet voldoen aan de strenge regels. Ook is het volgens Teuben zo dat zorgen over schade of dreigende schade wordt vergoed, mits iemand een artsenverklaring voor psychische schade heeft. 'Daar is niet aan voldaan.'

'Tempo huisversterking opgevoerd'

De snelheid waarmee huizen worden versterkt vanwege aardbevingsgevaar, gaat volgens Natinaal Coördinator Groningen Hans Alders flink omhoog. In het huidige tempo worden maar 1450 woningen in een jaar geïnspecteerd. Huiseigenaren zijn die stroperige toestand meer dan zat. Alders meldt dat er volgend jaar vijfduizend woningen worden bekeken in de kern van het aardbevingsgebied. Nog dit jaar worden de inspecties uitgebreid naar Appingedam, Delfzijl en Uithuizen. Volgend jaar komen daar plaatsen bij als Middelstum, Stedum, Ten Boer, Woltersum Slochteren en Schildwolde.

'NAM mag zich niet bemoeien met nieuwbouw stad'

Als het aan gemeente Groningen ligt, bemoeit de NAM zich te veel met het aardbevingsbestendig bouwen van nieuwbouwprojecten in de stad. Het vertraagt, zegt wethouder Roeland van der Schaaf, en daarom is het onbestaanbaar dat er geen nieuwbouwregeling is opgenomen in het meerjarenprogramma van Natinaal Coördinator Groningen Hans Alders. De PvdA wil dat er alsnog een hoofdstuk over nieuwbouwprojecten in het programma komt.

Kamp: 'Geld gaat wél naar gedupeerden'

Een opvallend onderzoek van de Volkskrant eind oktober: slechts tien procent van de schadevergoeding voor bevingsschade zou in bouwwerkzaamheden worden gestoken. Negentig procent naar het betalen van inspecties, rapporten en experts. Begin november herkent de NAM zich niet in die kostenverdeling. 'Proceskosten gaan niet ten koste gaan van de compensaties voor bewoners. Schade door aardbevingen wordt altijd vergoed, ongeacht de hoogte van het bedrag.' Later in november zegt Kamp dat het meeste vergoedingsgeld wél naar de gedupeerden gaat. Volgens hem wordt geen 10, maar 68 procent van het geld uitgegeven aan schadeherstel.

Verdwijnt dos sierkennis Liesbeth van Tongeren uit Kamer?

Ophef over de concept-kieslijst van GroenLinks voor de verkiezingen van maart volgend jaar. De grote afwezige op de lijst is Liesbeth van Tongeren, juist een van de personen met een grote dossierkennis over de aardbevingen in de Tweede Kamer.
GroenLinks Groningen laat weten als één man achter de Amsterdamse te staan. Eerder al voerden politici en aardbevingsactivisten acties op scoial media. Van Tongeren zelf zegt onaangenaam verrast te zijn door de conceptlijst, en probert met behulp van leden haar plek terug te krijgen. Op 15 december wordt de definitieve kieslijst bekend gemaakt. Van Tongeren kwam in november onder andere in het nieuws met de uitspraak dat minister Kamp de Kamer schoffeert met de proefboringen op eilanden.

Elf aardbevingen in Stad meer dan toegekend

Burgemeester Peter den Oudsten was er in 2015 stellig over: de laatste jaren was er maar één aardbeving in de gemeentegrens van Groningen. Daar klopt volgens de website AardbevingNL.nl niks van. Het KNMI hanteert namelijk een meetmethode waarbij aardbevingen aan de dichtstbijzijnde dorpskern wordt toegekend. KNMI erkent dat. Zo zijn sinds 2000 elf aardbevingen met epicentra in de wijken Lewenborg en de Oosterpoortwijk toegekend aan Garmerwolde, Middelbert en Engelbert. 'Bij de methodes die Duitsland en België hanteren, zouden deze bevingen aan de stad Groningen zijn toegekend', zegt Martijn Rodenboog.

Aardbeving met schademeldingen in Wirdum

Twee aardbevingen vonden er plaats in Wirdum in de nacht van 31 oktober op 1 november, tussen 1 en 2 's nachts. Een van 1,9 op de Schaal van Richter en een van 2.2. Boven de 2.0 wordt er volgens het KNMI vaak schade gemeld en dat was ook nu het geval. Bij het Centrum Veilig Wonen kwamen overdag zeven schademeldingen binnen.

Aardbevingen in november 2016, door KNMI geregistreerd:

- 1 november 1.12 uur: 1.9 in Wirdum
- 1 november 1.57 uur: 2.2 in Wirdum
- 5 november 16.58 uur: 0.8 in Wagenborgen
- 8 november 11.23 uur: 1.4 in Wirdum
- 8 november 11.25 uur: 0.9 in Wirdum
- 10 november 06.35 uur: 0.7 in Siddeburen
- 20 november 15.20 uur: 1.0 in Ten Post
- 20 november 17.58 uur: 1.2 in Garrelsweer
- 20 november 18.57 uur: 1.6 in Oosterwijtwerd
- 22 november 12.46 uur: 0.6 in Woldendorp
- 22 november 17.39 uur: 0.7 in Bedum
- 25 november 02.11 uur: 0.3 in Garmerwolde
- 26 november 13.18 uur: 0.6 in Leerrmens
- 26 november 17.03 uur: 1.0 in Wagenborgen
- 27 november 19.12 uur: 0.9 in Holwierde