Maatregelen tegen overlast asielzoekers Ter Apel

'We hebben deze problematiek in 20 jaar niet gehad. Het is een hele brutale groep, die in mijn optiek onmiddellijk Nederland moet verlaten', zegt burgemeester Leontien Kompier.
Vlagtwedde neemt per direct maatregelen tegen de overlast van asielzoekers uit
. Het gaat om asielaanvragen uit bijvoorbeeld Marokko, Algerije en Georgië. Aanvragen uit die landen worden vrijwel allemaal afgewezen, maar de aanvragers gaan wel de asielprocedure in en kunnen die tijd in Nederland verblijven.
De burgemeester van Vlagtwedde kondigt de maatregelen dinsdag af. Directe aanleiding voor het ingrijpen zijn twee bijeenkomsten met Ter Apelers. 'De overlast is zodanig, dat ik heb geconcludeerd dat mensen zich onveilig voelen in hun eigen huis', zegt Kompier.

'Laten zien dat de maat vol is'

Om paal en perk te stellen aan de overlast heeft Kompier contact gehad met staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Jusititie. 'We komen beide naar buiten met maatregelen om te laten zien dat de maat nu echt vol is. Hij heeft laten weten de uiterste grenzen van de wet op te zoeken.'

Het gaat om de volgende maatregelen:

- Asielzoekers die de openbare orde verstoren krijgen een gebiedsverbod opgelegd voor maximaal drie maanden. Dit geldt ook als er gevreesd wordt voor ernstige overlast.
- Er komt meer politie in Ter Apel en rondom het asielzoekerscentrum.
- Er komt meer toezicht in de bussen die in de omgeving rijden, en meer toezicht op de locatie van het COA.

Lees meer: