Vuurwerkvrije zones zijn niet populair in Groningen

De vuurwerkvrije zones waar de stad Groningen in 2015 mee is begonnen, krijgen geen brede navolging in de provincie.

De meeste Groninger gemeenten overwegen niet dit soort zones in te stellen. Drie gemeenten moeten nog een definitief besluit nemen.

Tevreden
Dat blijkt uit een rondgang langs gemeenten door regionale omroepen en de NOS. De gemeente Groningen is tevreden over de vuurwerkvrije zones. Afgelopen oud en nieuw had de stad er vijf, met name rond verzorgingstehuizen. Dit jaar breidt de gemeente het aantal zones uit naar zeven.

In vuurwerkvrije zones mag tijdens de oudjaarviering geen vuurwerk worden afgestoken. Beveiligers zien daar op toe.

Landelijk beeld
In Groningen wordt geen groot centraal vuurwerkevenement gehouden. Dat gebeurt op vijf andere plekken in het land wel: Rotterdam, Den Haag, Hilversum, Westvoorne en De Friese Meren.

Milder
Op de vraag welke regels met betrekking tot vuurwerk zouden moeten veranderen, antwoorden de Nederlandse gemeenten milder dan vorig jaar. Van de respondenten wil 35 % een Europees verbod op zwaar vuurwerk (vorig jaar was 56 % voorstander), en is 33 % voor zwaardere straffen voor handel en bezit van illegaal vuurwerk (was 52%).

Carbid
De meeste Groninger gemeenten willen eventuele overlast door carbidschieten voorkomen door mee te doen aan een voorlichtingscampagne: 'De Bewust Oplettende Carbid-knaller'.

Lees ook:
- Stad breidt aantal vuurwerkvrije zones uit
- Waar moeten de vuurwerkvrije zones komen in Groningen?
- Dit zijn de vijf vuurwerkvrije zones in de stad
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws