Kamp: 'Geen contact tussen Duitse gasvelden en Groninger gasbel'

Duitse gasvelden in de Eemsmonding staan niet in contact met het Groninger gasveld. Dat laat minister Henk Kamp van Economische Zaken weten in antwoord op kamervagen van GroenLinks.
Kamerlid Liesbeth van Tongeren van die partij had hier alarm over geslagen. In kamervragen had ze opheldering geëist over zogenoemde 'drukcommunicatie' tussen de Groninger gasbel en gasvelden op Duits grondgebied.

Geen verbinding
Volgens Kamp is er geen verbinding tussen die Duitse winningslocaties onder de Eemsmonding en de Groninger gasbel. Wel geeft hij toe dat die drukcommunicatie er wel is tussen het Groningse gasveld en het gas dat in het tussen beide landen gedeelde grondgebied onder de Eemsmonding ligt. Hierbij gaat het om de zogenoemde 'common area'.

De ministerj wijst er op dat het gas in Groningen alleen vanaf NAM-locaties op het vaste land wordt gewonnen. 'Naar deze locaties stroomt echter wel gas toe vanuit het gedeelte onder de Eemsmonding', voegt Kamp daar aan toe.

Risico's
Hij wijst er verder op dat bij de berekening van de seismische risico's rekening is gehouden met deze verbinding. Dat geldt ook voor de bodemdaling in Groningen.

GroenLinks vraagt zich ook af in hoeverre vanaf Duits grondgebied gas uit het Groninger gasveld gewonnen kan zijn. Dat wordt van de hand gewezen.

Afspraken
Kamp laat weten dat er in het verleden naar aanleiding van een geschil tussen Nederland en Duitsland over de grens in het Eemsmondgebied afspraken zijn gemaakt over de gaswinning.

Daarbij gaat het om een aanvullende overeenkomst op het Eems-Dollardverdrag uit 1960. Daarin is sprake van een zogenoemde 'common area'. In dit gemeenschappelijke gebied mogen de NAM en de Duitse maatschappij Brigitta gas winnen, zo is destijds afgesproken.

Opbrengsten
Als gevolg van deze constructies deelt het Rijk niet in de opbrengsten, zoals dat in Groningen wel het geval is.

Volgens Kamp is dit na arbitrage in 2006 gecorrigeerd. 'Als gevolg daarvan heeft de staat uiteindelijk een bedrag van 1,75 miljard euro aan afdrachten en belastingen terug ontvangen,' laat de VVD-bewindsman in zijn antwoorden weten.

Lees ook:
-NAM: 'Geen contact tussen Groningse gasbel en Duitse gasvelden'
-Heeft Duitse gaswinning invloed op Groningse bevingen?
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok DEN HAAG
Deel dit artikel:

Recent nieuws