BMWE-gemeenten krijgen hulp uit Maastricht bij herindeling

Jellemiek Zock gaat volgend jaar de fusie tussen de gemeenten Bedum, de Marne, Winsum en Eemsmond begeleiden. Ze moet er als programmamanager herindeling voor zorgen dat de herindeling tussen de vier gemeenten soepel verloopt.

Van Limburg naar Groningen

Zock komt oorspronkelijk uit de provincie Groningen en heeft een huis in Zuidhorn. Ze werkt op dit moment als directeur Sociale Zaken in de gemeente Maastricht. Eerder was ze onder meer directeur van de dienst SoZaWe in Groningen en Stichting Veiligheidszorg Noord.
'Mevrouw Zock heeft ruime ervaring met gemeentelijke organisaties en ik heb er alle vertrouwen in dat ze het herindelingsproces goed kan leiden', zegt burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond.

Kunnen de gemeenten dat herindelen niet zelf?

'Jawel', zegt Van Beek, 'maar de programmamanager herindeling zorgt ervoor dat de fusie geordend verloopt. Je hebt namelijk met heel veel verschillende partijen te maken', legt de burgemeester van de gemeente Eemsmond uit.
'Zij moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat die partijen goed met elkaar blijven praten. Het is een groot en veelomvattend project. Er moet veel werk verzet worden en dan heb je iemand nodig die dat in goede banen leidt', aldus van Beek.

Fuseren in 2019

De BMWE-gemeenten fuseren als alles goed gaat per 1 januari 2019 tot één gemeente.